Табаков: Студентите на Медицинския факултет трябва да остават поне 3 години в Бургас

1
133
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Приетите държавна поръчка в новооткрития Медицински факултет поне три години след своето завършване трябва да остават да работят в Бургас или в България, за да няма изтичане на кадри. Това заяви кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков по време на дискусия на тема здравеопазване, в която участваха д-р Димитър Шишков, уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация, както и д-р Светослав Тодоров, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас.

Събеседниците засегнаха някои от най-големите проблеми на здравеопазването у нас, които влияят както на национално, така и на местно ниво. Според д-р Шишков, проблемът в сферата касае както заплащането, така и отношението на хората, твърде продължителните смени и непосилните условия на труд.

Кандидатът за кмет Живко Табаков поясни, че е провел редица разговори с представители и директори на общински болници, както и с частни такива. Основните проблеми, не само от това, което са му казали те, но и от мнението на бургазлии, били липсите на кадри и здравна стратегия, както и неправилното финансиране.

”Ясно разбирам, че като кандидат за кмет, всичко, което се изисква от администрацията, ще бъде направено. Неоспорим факт е, че Община Бургас сега води политика към инвестиции в здравеопазването. Трябва да сме наясно, че не можем само да финансираме болниците, но е нужна и ясна визия за тяхното развитие”, коментира Табаков. Друга спешна необходимост е демонополизирането на Здравната каса. Стъпки в тази насока вече се предприемат от Министерството на здравеопазването.

„Имаме централизиран начин за финансиране чрез НЗОК, която разпределя парите към регионалните здравни каси. Нямаме независимост в здравеопазването, за да имаме каквито и да е било претенции към местните структури. Неудобните служители се сменят веднага. Това се вижда най-вече при шефовете на болници. Нужна е независимост на националната и регионалните здравни каси. Порочните неща са делегираните бюджети, което значи, че всяка болница, свързани с властта, може да получи пари, а останалите са оставени да мизерстват. Не може да имаме само една здравна каса. Държава като Германия има 215 такива. Ние я караме по башибозушки начин, без правила, без спазване на законите. Това води до анархия в здравеопазването”, каза още д-р Шишков.

”Община Бургас е длъжна да инициира повече кампании за превенция, за да не се стига до болнично лечение”, смята д-р Тодоров. Според него всяка болница трябва да отделя особено внимание и на спешните си приемни центрове, защото те са лицето на болничните заведения. Много често именно там се получавали и конфликти между лекари и пациенти.

”Центровете за спешна медицинска помощ трябва да имат връзка със спешните приемни в болниците. Така болните ще бъдат настанявани там, където има свободни места директно. Във връзка с организацията на лечебния процес в началото на годината бе въведен лимит на леглата в конкретните отделения. Ако дадено отделение е със запълнен лимит, болният трябва да бъде настанен в друго, но затова е нужна телефонна връзка между Центъра за спешна медицинска помощ и съответното лечебно заведение”, коментира още специалистът.