Климатиците – рисковете за здравето и как да ги избегнем

4
424
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В офиса, у дома, в кафенето/ресторанта, в колата… навсякъде вече сме снабдени с климатици, които да направят живота ни по-лек в горещите летни дни. До голяма степен разхлаждащите системи са полезни – предпазват ни от дехидратация и топлинен удар, държат ни по-жизнени и продуктивни, осигуряват ни повече комфорт и спокойствие. Но множество изследвания показват, че устройствата може да имат и негативни ефекти върху здравето ни. Подготвили сме Ви списък с някои от най-обсъжданите рискове и начините, по които можем да ги избегнем.

Замърсителите на въздуха в затворено помещение може да се увеличат в пъти, в сравнение с тези навън. А това се отразява зле на цялостното ни здравословно състояние. Полени, плесени и други вредители са сред най-разпространените рискове от прекомерната употреба на климатици, ако с тях не се борави правилно.

Специалистите съветват да следим внимателно упътванията на производителя и да почистваме редовно филтрите на климатика. Ако са достъпни, можете да го направите и сами. В противен случай, се доверете на техник. Чистите филтри помагат и в блокирането на алергените, които предизвикват симптоми на сенна хрема.

Освен това е добре помещението да се проветрява по няколко пъти на ден, за да се осигури достатъчна циркулация на въздуха. По този начин ще поддържате нивото на кислород и ще избегнете разпространението на вируси.

Макар ниските температури да ни предпазват от дехидратация, тъй като не се потим прекомерно, климатиците в действителност изсушават въздуха в помещението. Това се отразява на кожата и лигавиците ни и може да доведе до неприятни реакции и състояния. За целта е добре да си набавим подходящи хидратиращи кожата продукти.

Важна е и хидратацията на дихателните пътища. За целта можете да поставите специално устройство, което да поддържа влажността в стаята, или да овлажнявате по друг начин въздуха (чрез аквариуми, съдове с вода, фонтани и др.).

Рязката температурна разлика между помещението и слънчевия ден навън може има вредни ефекти върху тялото Ви. Тя не бива да надвишава 10 градуса по Целзий, съветват здравните портали, т.е. при настройване посочете не по-малко от 20-25 градуса. Освен това, избягвайте т.нар. “опасна зона” – трите метра около климатика. Това ще Ви спаси и от болезнени схващания.