Как красивата усмивка ни помага в живота – интервю с д-р Софиен Риахи

3
292
Добави коментар
seoslav
seoslav

Д-р Софиен Риахи е eксперт в областта на възстановителната и естетична стоматология. Той е един от пионерите в областта на дигиталните технологии в стоматологията за България. В своята практика залага на комплексни знания и умения, минимално инвазивен подход на лечение и изключително модерни технологии. 

 За последните 6 години печели 9 награди в най-престижния зъболекарски конкурс в България “Усмивка на годината”. Д-р Риахи често споделя своят опит и идеи като лектор на различни конгреси и курсове в България и Европа на тема дигитална и естетична стоматология. 

 Здравейте, докторе! Благодаря ви за отделеното време. За Вас знаем, че сте специалист по Протетика и Естетична стоматология. Разкажете ни с какво точно значи това?

Хората, които най-често идват при мен в клиниката, или търсят цялостна промяна в усмивката си, или имат нужда от по-сложно и комплексно лечение.  Като зъболекар протезист, моята задача е да оценя състоянието на зъбите им и тяхната нужда от лечение, да го планирам във времето, и да възстановя усмивката им. За целта най-често използвам керамични и циркониеви коронки, фасети, коронки върху импланти и по-сложни конструкции според конкретните нужди на пациента.

Казано накратко, работата ми е да връщам здравето и красотата на този така важен “аксесоар” за хората – тяхната усмивка.

Вие сте един от първите стоматолози у нас, които прилагат дигиталните технологии при лечението на пациентите. Как решихте да направите тази промяна?

Новите технологии винаги са ми били страст. Още от дете съм истински фен на компютрите … Е, може би най-вече на компютърните игри 🙂 

 И макар, че всичко започна като на игра, буквално…аз се влюбих в технологиите и тяхната сила да променят света около нас. Мечтаех си за момента, в който и аз ще стана част от тази промяна. И този ден дойде. Днес компютрите преобръщат света на стоматологията.  

 Триизмерното планиране на усмивката, CADCAM технологиите и 3D принтирането направиха съвършените естествени форми на усмивката по-достъпни от всякога. А прецизността издигнаха в култ. Това напълно съвпада с моята философия на работа. Мога да кажа, че ако технологиите са моята страст, то определено дигиталната стоматология е моята стихия. 

Терминът дигитална стоматология може би звучи като част от научно-популярен филм на нашите читатели. Разкажете ни повече за самите технологии, които използвате и как те променят начина ви на работа. 

 Новите технологии, които използвам в работата си, имат различно предназначение и не бих могъл да ги степенувам по важност, но нека разкажа за част от тях:

Дигиталният микроскоп или специализираните лупи например позволяват много по-голяма прецизност в работата. Увеличението, с което работя е минимум 5, т.е. виждам зъба, върху който работя, с големината на киви. Работата с подобно увеличение изключва възможността за неточност или грешка при изпилянето на зъба или фиксирането на възстановяването.  Дигиталният рентген и скенера за компютърна томография пък ми помагат изключително много за адекватното диагностициране и за правилното планиране на лечението на пациента. Това са основополагащи крачки към добрия краен резултат. С тяхна помощ се изготвят и 3D принтираните хирургични водачи, които показват на специалиста имплантолог оптималната позиция за поставянето на имплант. Така шансът в последствие пациента да загуби поставения имплант е сведен до минимум. Дигиталният дизайн на усмивката от своя страна ми дава възможност да покажа на пациентите как ще изглежда новата им усмивка, още преди реално да сме започнали работа по зъбите им. Така имаме възможност максимално да хармонизираме формите на зъбите спрямо индивидуалните черти на лицето и линията на усмивката, за да постигнем оптимален краен резултат. 3D сканирането, планирането и изрязването на възстановяванията с CADCAM пък ми позволява за по-кратко време да извърша по-сложни манипулации. 

 Вярно е, че закупуването на подобна техника и обучението, което трябваше да премина, за да прилагам успешно тези технологии в практиката си, изискваха сериозна инвестиция, но смятам, че ефективността на работа и ползите за пациента са наистина значителни. Бих искал да използвам момента да препоръчам на повече стоматолози в България да започнат да прилагат тези технологии в работата си. Това е единствения начин да останем в крак с времето и да предложим на своите пациенти високият стандарт на лечение, който заслужават. 

Като специалист по Естетична стоматология, кажете ни коя усмивка е красива и как най-лесно да я постигнем.

 

 За да бъде една усмивка красива, тя трябва да бъде хармонична и здрава. 

Това ще рече, че формата, текстурата и големината на зъбите трябва да отговарят на пропорциите на лицето и линията на усмивката. При подбора на цвят, пациентът има тежката дума, като разбира се аз винаги давам своето мнение и съвет, кой цвят би подхождал най-много и би изглеждал максимално естествено.

Какво представлява за вас усмивката? Защо смятате, че за хората е толкова важно как изглежда тя – дали това е мода, суета или необходимост?

 Усмивката е първото нещо, което забелязвам във всеки човек, с когото се срещам и това не се дължи единствено на професионалното ми изкривяване. Доказано е, че това се случва при всички хора. Усмивката е основополагаща при създаването на първото впечатление на интервю за работа, или първа среща, за това смятам, че е от такава важност. Усмивката отваря наистина много врати и сърца. Лично аз вярвам, че колкото по-често я използва човек, толкова по-лесно му се получават нещата, както в личен, така и в професионален план. 

 Като зъболекар, разбира се, трябва да отбележа, че освен естетична, усмивката изпълнява още много други функции. Зъбите оформят профила ни, помагат ни да се наслаждаваме на разнообразна храна и имат изключително важна функция за добрата ни дикция например. Малко хора знаят, но влошеното състояние на зъбите и венците има пряка връзка и с някои сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания. 

 Както с повечето неща, които използваме ежедневно, виждам как хората често приемат зъбите и усмивката си за даденост и започват да я оценяват истински, едва когато възникнат сериозни проблеми. 

Как да си спестим такива сериозни проблеми? Какъв е съветът, който давате на всички ваши пациенти?

 За да се радвате на красива и здрава усмивка има 2 прости правила, които всеки от вас знае, но не всеки реално прилага, поради липса на постоянство или мотивация. За тях не ви е нужна нито свръх модерна технология, нито огромни усилия. 

 Първо и най-важно – трябва да почиствате зъбите с четка и конец два пъти на ден. Техниката за правилно четкане е решаваща за добрия резултат – без силен натиск и в посока от розово (венец) към бяло (зъб).

 Второто правило е свързано с редовните посещения при зъболекар – така ще сме сигурни, че дори и да възникнал проблем, той ще бъде минимален и разрешен своевременно. Добре е на всеки 6-8 месеца да планираме посещение при стоматолог, за да прегледа какво е състоянието, да почисти натрупания зъбен камък и да полира зъбите, за да се радваме на здрави венци и свеж дъх. 

 Пациентите, които не правят компромиси с тези 2 правила реално си спестяват по-сериозни проблеми и посещения по спешност в зъболекарския кабинет, които в повечето случаи са свързани по-комплексно и скъпо лечение.

 Какъв е най-сложният случай, който сте лекували до сега?

 Трудно ми е да кажа кой е най-сложният случай, по който съм работил. Истината е, че при правилно планиране и с цялата налична технология, няма прекалено труден или неразрешим случай. 

 Възстановявал съм усмивки на стотици пациенти, възрастни и деца, със счупени или загубени предни зъби, след претърпян инцидент например. Помагал съм и на много пациенти със сериозно изтриване на зъбите, които освен възстановяване на зъбите се нуждаят и от корекции в захапката. Поставяли сме импланти и сме възстановявали цялостно усмивката на пациенти загубили абсолютно всичките си зъби.  Пак ще повторя, няма твърде сложен случай при правилен подход на лечение.

Източник:

Илюстрациите са от личния архив на д-р Риахи