Фандъкова инспектира реставрацията на Минералната баня в Банкя

1
113
Добави коментар

След около година ще отвори врати минералната баня в гр .Банкя. Реставрацията й върви в срок, фасадата е почти завършена. Вече се обсъждат и 5 варианта за нейното стопанисване.

Вариантът за управления на вече почти реставрираната баня в Банкя е концесия с право на строителство на плувен басейн, обясни за БНТ кметът на Банкя Рангел Марков. Идеята е в задния двор на банята да бъде построен закрит басейн с прозрачен купол и така обектът да стане по-апетитен за концесионера, да привлече повече посетители и да генерира повече оборот.

Реставрацията на банята в Банкя е част от цялостната концепция за максимано използване на минералните води в София.

„Нашата стратегия е за максимално използване на минералната вода, освен за балнеолечение, за спа процедури, за басейните и за всички останали дейности, които ще има в банята и ще се възстановят. Като вторично използване на минералната вода – цялата сграда ще се отоплява с минерална вода. Вече обявихме и процедурата за избор на изпълнител за възстановяването на банята в Овча купел. Знаете, че специално поисках държавата да ни даде за управление, да ни прехвърли баните в Овча купел и Горна баня, за да можем да се погрижим за тях. Другият голям обект е аквапаркът в парк „Възраждане“ – 25 дка.“, заяви Йорданка Фандъкова.

Ремонтът на банята в Банкя струва 8 млн. лв.