Игрите на глада в онлайн маркетинга през 2019 година

3
282
Добави коментар
DSSocial
DSSocial

Гледали ли сте филма „Игрите на глада“? Няколко човека се борят за живота си в една постоянно променяща се среда. Или се приспособяваш към това, което се случва в момента около теб, или умираш. Да се сравнява маркетинговият бизнес със сюжета на този филм може би е леко преувеличено, но е факт, че рекламната индустрия онлайн се развива главоломно. Технологиите, пуснати на пазара през последните няколко години, оказаха сериозно влияние в тази сфера. Компаниите, които създават иновации, се развиват много бързо, разбивайки на пух и прах досегашните ни представи за реклама и как трябва да се прави тя.

Ако искате да сте там, където са хората, задължително трябва да сте много активни онлайн. А 2019 година предоставя нови начини да го направите така, че да привлечете най-подходящата за Вашия бизнес аудитория. В следващите редове ще Ви запознаем с топ тенденциите в сферата на онлайн маркетинга за предстоящата година. Автентичността печели. Винаги. Голямата част от потребителите в световен мащаб (86%) заявяват, че достоверността е важен фактор при вземане на решение на коя марка да се доверят. И тъй като хората вярват повече на други хора, отколкото на брандове, инфлуенсър маркетингът набира все по-голяма популярност. В повечето случаи отегчено подминаваме рекламите в и без това пренаситения информационен поток. Но от друга страна автентичното съдържание, създадено доброволно от клиенти на дадена марка, лесно привлича погледа ни.

Положете усилия в посока да мотивирате Вашите клиенти да споделят опита си с Вашите продукти или услуги. Тази стратегия със сигурност ще се отплати в дългосрочен план, тъй като според статистиката е три пъти по-вероятно потребителят да твърди, че съдържание, създадено от клиент, е по-достоверно в сравнение с това, предоставено от бранда.

Възход на гласовото търсене Почти една трета от 3,5 милиарда търсения в Google всеки ден, са гласови търсения. Все повече и повече хора използват Alexa на Amazon, Siri на Apple и Google Assistant ежедневно. Тъй като капацитетът им за разпознаване на човешкия глас нараства значително, те могат да са невероятно полезни както при търсене на информация онлайн, така и при извършване на елементарни неща в домакинството. Но какво ще означава това изместване на фокуса върху гласовото търсене за сферата на маркетинга? Най-вече много работа.

Гласовото търсене се различава от типичното десктоп или мобилно търсене. Когато отворите Google във Вашия браузър и напишете заявка за търсене, ще видите стотици страници с резултати. Не е толкова трудно Вашият сайт да е един от тези резултати. Но когато зададете въпрос на Siri, ще получите едва няколко отговора, дори в повечето случаи само един. Ако Вашият сайт е един от тях, броят на посещенията, сътветно на конверсиите, ще е значително по-висок. Ето защо е задължително да имплементирате гласовото търсене във Вашата SEO стратегия за предстоящата година.

Изкуствен интелект Изкуственият интелект е гореща тема в света на онлайн маркетинга. И въпреки че все още много хора не са запознати с нейните възможности, технологията придобива форма. Най-широко използваната форма на изкуствен интелект са чатботовете, които помагат на бизнеса да подобри обслужването на клиентите и същевременно да пести от бюджета си. Чатботовете са по-бързи от хората при даването на отговори и приемане на заявки, предлагат персонализирано обслужване на всеки отделен клиент, по всяко време. Чатботовете могат да бъдат интегрирани в уеб сайт, в приложение и дори в платформа на социална медия. Също така те събират информация за потребителите, която по-късно може да се използва за по-добро таргетиране. Добре направеният чатбот предлага илюзията за постоянен контакт с Вашите клиенти, по всяко време, навсякъде. Само във Facebook Messenger се използват повече от 100 000 чатбота, които събират информация, отговарят на въпроси относно продукти и услуги или приемат поръчки.

Изкуственият интелект намира широко приложение и при programmatic рекламата, помагайки на рекламодателите (или друга купуваща страна) да купуват реклами по-ефективно и да таргетират по-специфична аудитория. Всичко това се прави, за да се повиши шансът за успех на рекламната кампания и да се намалят разходите за привличане на нови клиенти. Изкуственият интелект предоставя на рекламодателите възможността да достигнат до правилните за техния бизнес потребители, с правилното послание, в точното време, на точното място.

Социалните мрежи ни завладяват В световен мащаб близо четири милиарда от населението използва социалните медии, което се равнява на 42 % от потребителите на стоки и услуги. Имайки предвид тези статистически данни, значимостта на социалните мрежи за обществото не може да бъде пренебрегната, особено в сферата на маркетинга.

Социалните мрежи станаха неразделна част от ежедневието на потребителя и затова е толкова важно за бизнеса да разбере как тези мрежи функционират и се променят непрекъснато. Най-популярните тенденции към момента при тях са създаване на видео съдържание, автоматизация (чатботове) и инфлуенсърите.

Освен всичко това, имайте предвид, че присъствието на Вашия бизнес само в една платформа вече не е достаъчно. Последователите Ви във Facebook не са тези, които Ви следват в YouTube, а тези в YouTube са различни от хората, които посещават сайта Ви. Необходимо е да създавате и адаптирате съдържанието си за множество платформи. Влиянието на социалните мрежи нарства непрекъснато. Ако досега не сте отдавали голямо значение на присъствието си в тях и не сте ги включили във Вашата маркетингова стратегия, крайно време е да го направите.

Instagram е хит сред младите За радост на Facebook, най-голямата заплаха за тях, вече не е такава, след като придобиха Instagram. Социалната медия се използва за публикуване на снимки и видео и е оптимизирана така, че потребителят да ги споделя максимално лесно от своя телефон, който е най-използваното и предпочитано устройство към момента в световен мащаб.

Потребителите на Instagram вече са повече от един милиард, което е впечатляващо постижение. Това означава, че тя е една от най-бързо разрастващите се платформи и може би по-важното – голямата част от Instagram потребителите са младежи под 30 години. Ако Вашият бизнес предлага стоки и услуги, насочени към по-младата аудитория, присъствието Ви в Instagram е повече от задължително.

Дигиталният маркетинг не е бъдещето, а настоящето и никой не може да си позволи да го пренебрегва към днешна дата. Ефективно реализираната маркетингова кампания може да задоволи нуждите на всеки бизнес и да увеличи търсенето на продукта или услугата, които те предлагат. Но обстановката бързо се променя, новостите в сферата валят и ако изпитвате трудности Вашият бизнес да остане актуален и популярен, ние можем да Ви помогнем.

И през новата 2019 година ще бъдем тук, за да отговорим на всички Ваши въпроси и да изготвим за Вашия бизнес най-печелившата маркетингова стратегия, която ще Ви донесе повече клиенти, повече печалби и по-голям успех.