5 съвета при създаване на ефективен бизнес сайт

4
262
Добави коментар
DSSocial
DSSocial

Всеки бизнес се нуждае от добър уеб сайт, който да му служи като онлайн визитка и да продава на потенциални клиенти стоките и услугите, които предлага. Използвайте тези пет прости съвета, за да се улесните и запознаете с фундаментите, които биха направили сайта Ви успешен. Вие сте собственик на фирма, който иска да създаде нов или да реконструира съществуващия си сайт? Ако не знаете откъде да започнете, как да изберете дигитална агенция, която да го изработи и целият процес Ви изглежда объркващ – не се отказвайте!

1. Качеството преди количеството Когато става въпрос за проектиране и разработване на сайт, много собственици на малки и средни фирми тръгват с „голямата кошница“. Често пъти говорим със собствениците на малки фирми, които изброяват функция след функция и страница след страница, които искат да се създадат, но те нямат петцифрения бюджет, който върви с тези претенции и изисквания.

Когато изграждате сайт за Вашия малък бизнес, качеството трябва да е за сметка на количеството. Много по-добре е да започнете с малък, висококачествен сайт, отколкото да изразходвате средствата си за изграждането на гигантски сайт. Защо? Ако започнете с по-малък проект, спестявате пари. Също така това Ви дава възможност да съсредоточите времето, енергията и парите си върху изграждането на най-важните части на уеб сайта, като:

– бързо зареждане (до три секунди) – адаптиране на сайта за мобилни устройства (responsive или мобилна версия) – създаване на оптимален UX.

2. Направете своя призив за действие силен и видим Трябва да третирате сайта си като продавач; неговата работа е да генерира потенциални клиенти за Вашия бизнес. Единственият начин да направи това е, ако има силен и видим call to action. Най-добрите call to action са стимули, които дават на потенциалните клиенти причина да предприемат следващата стъпка и да купят това, което продавате. Ето някои страхотни CTA, основани на стимули: „Свържете се с нас днес за безплатна консултация!“ „Новите клиенти получават 10% отстъпка от първата си покупка – свържете се с нас днес!“

Ако фирмата Ви не може да използва стимули в CTA, имате и друга опция. Уверете се, че вашият CTA е ясно видим и води до лендинг страница, при която потенциалният клиент може лесно да се свърже с Вас. Това може да бъде форма за контакт, телефонен номер или дори e-mail адрес. Въпреки това, за да увеличите максимално потенциалните клиенти, генерирани от сайта Ви, поставете CTA на място, което е максимално видимо. Най-добрите опции за разположение са: навигационната лента с менюто, в центъра на страницата или в плаваща странична лента.

3. Една снимка струва повече от хиляда думи Добрият уеб сайт (който генерира най-много клиенти) използва както съдържание, така и снимки и видео, за да разкаже за бизнеса Ви. Множество малки фирми наблягат на съдържанието, но пропускат медийната част, която е също толкова важна. Снимката може да продаде услугата Ви много по-добре от всичко, което пишете. Ето няколко примера: Ако сте ресторант, трябва да имате снимки на ястия от менюто, за да накарате посетителя да пожелае да опита храната Ви. Ако сте адвокатска кантора, трябва да имате снимки на всички Ваши служители, за да създадете доверие у клиента. Ако сте магазин за дрехи, трябва да имате ефектни и добри снимки на дрехите и да ги изложите на сайта с максимално добро качество.

4. Мислете като клиент При проектирането на Вашия сайт, най-важният въпрос, който можете да си зададете е и най-простият: „Каква информация иска клиентът, когато идва на този сайт?“. Отговорът на този въпрос ще Ви помогне да създадете основата, на която да го изградите. Ако не можете да си отговорите, не се притеснявайте. Най-доброто, което можете да направите, е да поднесете най-важната информация за Вашия бизнес кратко, точно и ясно.

Посетителите на сайта Ви, респективно Вашите потенциални клиенти няма да си губят времето да четат безкрайно дълги, отегчителни и объркващи текстове или да разглеждат безброй снимки. Добрият UX е свързан най-вече с лесната и удобна навигация, приятният и изчистен дизайн и краткото и точно описание на услугата или продуктите, които предлагате.

5. Responsive (мобилната) версия и бързото време за зареждане са задължителни Що се отнася до техническата страна на изграждането на сайта, нямате нужда от много. Това означава, че трябва да се уверите, че агенцията, която изберете, ще изработи сайта така, че да е адаптиран за мобилни устройства и да се зарежда в рамките на три секунди.

Посещенията на сайтове от мобилни устройства надминава показването им на настолни компютри и въпреки, че потребителят има достъп до същото съдържание, устройството е много по-малко и понякога има ограничен достъп до бърз интернет. Това означава, че сайтът Ви трябва да се побере на екрана на устройството и да се зареди бързо. Статистиката сочи, че 39% от потребителите ще напуснат даден сайт, ако изображенията и информцията не се зареждат или се зареждат твърде дълго.

Проектирането и разработването на сайт за Вашия малък бизнес не трябва да Ви причинява главоболие. Ние от Dies Web ще превърнем това в един приятен и креативен процес с отличен краен резултат. Ще изработим за Вас уеб сайт, който не само изглежда страхотно, но и носи повече клиенти!