Собственикът на терена пред блок 73 в „Младост 1“ ще протестира заедно с гражданите

1
147
Добави коментар

Собственикът на терена пред блок 73 в ж.к. „Младост 1“ в София – компанията „Джи Ти Строй“ ЕООД с управител Гергана Симова, днес също ще излезе на протеста на гражданите от района в 19 ч. срещу Столична община. Тя ще подкрепи тяхната инициатива на мирен протест с намиране на трайно решение по случая – „да се срещнем всички и отстраним „оградите“ в общуването и търсенето на добрите решения за площта през бл.73“. Имотът се намира на кръстовището на бул. Йерусалим с бул. Андрей Сахаров (пред блок 73).

„Неведнъж сме били свидетели на опити за противопоставяне на българските граждани и за разделянето на българското общество. Категорично заявявам, че не сме против недоволството на гражданите и живущите в района. Ние сме заедно с тях обединени от едната страна за решаването на възникналия проблем с терена по мирен начин и чрез диалог. До момента обаче няма предложения от другата страна – Столична община и кмета Йорданка Фандъкова дали имотът ще бъде частично използван за реализиране на уличната инфраструктура или ще остане в границите на действащата регулация“, заяви Гергана Симова. Гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време Столична община да отговори.

Столичният общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова предвид предстоящите местни избори, спря преди две седмици частичното изменение, с което се обособяваше продължението на бул. „Йерусалим“ и неговото свързване с бул. „Сахаров“ и обособяване на нова регулация на съществуващия имот. Преди Фандъкова да спре строителството, на площта се предвиждаше изграждането на търговска сграда и нова улица, която да облекчи трафика от бул. „Андрей Сахаров“ и бул. „Йерусалим“. Гражданите от „Младост 1“ обсъдиха ситуацията със собственика Гергана Симова в края на юни и заедно стигнаха до съгласие да поискат решение на проблема от кмета Йорданка Фандъкова.

Вече 10 години Столична община се опитва да реализира свързване на бул. „Йерусалим“ с бул „Андрей Сахаров“ в кв. „Младост 1“, наложено поради неудачната реализация на метрото и блокирането на съществуващото кръстовище, съпътствано от образуването на транспортни „тапи”. „Изключително сме възмутени от опита да се представи наложеното от Столична община решение за новата улична регулация като инициатива на „Джи Ти-Строй“ ЕООД, както и от неумелия и безкруполен опит да бъдем противопоставени на гражданите, живущи в блок 73 с неверни твърдения, че от имот за озеленяване, нашият парцел щял да бъде застроен. Ние бяхме настоятелно въвлечени в тази сага още през 2014 г., когато „ДЖИ ТИ – СТРОЙ“ ЕООД закупи поземлен имот с идентификатор 68134.4082.5908. За този имот имаше издадено разрешение за строеж на търговска града, свързана с метрото. В последствие по инициатива на Столична община беше одобрен план за застрояване (ПЗ) и предложена нова улична регулация с Решение № 551/29.07.2009 г. на СОС, при което УПИ ІV и УПИ ХІ пред блок 73 са със свързано застрояване, съобразно зона „Жк”, а не „за озеленяване”. Възниква логичният въпрос какво озеленяване има нужда от спасяване, след като имотът ни никога не е бил отреден за озеленяване, обясни Гергана Симова.

„След закупуването на имота ние бяхме убеждавани, че предложеното от Столична община решение е удачно и в обществен интерес и, че няма да засегне нашите права и законни интереси независимо, че голяма част от нашия имот (476 кв.м.) подлежи на отнемане за булеварда и губим значима част от лицето на имота към улица. Приехме да съдействаме, като никога не сме допускали, че може по такъв груб и популистки начин да се нарушава законът в Република България, превръщайки тази инициатива в 5-годишна сага на неспазване на законоустановени срокове. Към момента дори се стига до абсурдни твърдения, в които ние сме представяни като алчни инвеститори, като средствата за опетняването ни са неверни инсинуации, че от имот за озеленяване нашият имот щял да бъде застроен, подчерта Симова. Тя допълни, че Столична община е приела през 2009 г. план за застрояване и улична регулация, опитвайки се да реши предизвикания транспортен проблем, а ние, опитвайки се да съдействаме на общината, търпим най-големите вреди вече 5 години. И към днешна дата стигнахме до патовата ситуация, с която да обясним, че сме потърпевши като протестиращите граждани.