България е в топ 20 по поскъпване на жилищата :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
166
Добави коментар

България е на 20-то място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантска компания за недвижими имоти, пише „Труд“. Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо предходното тримесечие. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато страната ни беше на 14-о място в класацията с повишение на цените от 7,5% на годишна база и 2,8% на тримесечна.

За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил.

Дългогодишният лидер Хонконг пада от първо на 22-то място в класацията, като средните цени са отбелязали годишен спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, сериозните колебания на фондовия пазар, засилването на местната валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В първата десетка попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Средните цени на жилищните имоти в 56-те страни и територии, наблюдавани от компанията, са се повишили с 4,3% през 2018 г.

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0,1%), Италия (-0,8%), Швеция (-1,5%) и Финландия (-2,9%). Но данните за Стария континент през 2018 г. обрисуват смесена картина – страните от Централна и Източна Европа са на предни позиции, Португалия, където цените са нараснали с 6,1%, изпреварва Германия (5,4%), а Великобритания изпреварва съвсем леко Гърция.

В Европа

Вложенията в бизнес имоти ще достигнат 230 млрд. евро

Кооперациите привличат вниманието

Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година.

Обемът от инвестиции в бизнес имоти в Европа се очаква да достигне 230 млрд. евро в края на годината, пише в доклад на консултантска компания. Това би означавало, че 2019 г. ще бъде шестата поредна година, в която инвестициите в бизнес имоти в Европа надхвърлят 200 млрд. евро. Компанията отбелязва, че това се случва за първи път в историята на европейския инвестиционен пазар и подчертава статута на континента като убежище за инвестициите.

Въпреки че Германия, Великобритания и Франция ще продължат да привличат лъвския пай от капиталите, Полша (с ръст от 46% през 2019 г.), Дания (+38%), Финландия (+32%) и Португалия (+27%) се очаква да надминат значително средното равнище на инвестициите в бизнес имоти. САЩ, Сингапур и Южна Корея са били трите най-големи групи инвеститори извън Европа през 2018 г. и се очаква те да останат доминиращи и през 2019 г.

Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година. В Холандия, например, експертите очакват общият обем на инвестициите в жилищни имоти да достигне равнището на инвестициите в офиси. Интересът на инвеститорите ще бъде насочен все повече и към алтернативни сектори като центрове за данни и домове за възрастни хора в търсене на дългосрочна печалба.

Възможностите за развитие на установени офис локации ще останат привлекателни, като равнището на незаетите офиси в централните бизнес квартали в европейските градове е намаляло до 6,1% през миналата година.

След 10 години на затишие цените в Гърция отново нарастват

Инвестициите от чуждестранни граждани са рекордни

Възможностите за отдаване на жилища под наем чрез платформи за краткосрочно настаняване повиши интереса към имотите в Гърция.

Гръцкият имотен пазар излиза от близо 10-годишния си период на затишие. Данни на Гръцката централна банка показват, че 1,35 млрд. евро са вложени в покупки на имоти (предимно къщи) в страната през миналата година от чуждестранни инвеститори, съобщава гръцкият вестник “Катимерини”. Това е ръст със 172% на годишна база след повишението от 86,5% през 2017 г., когато инвестициите достигнаха 500 млн. евро.

Цените на жилищата в Гърция са се повишили с 1,5% през 2018 г. спрямо 2017 г., когато беше отбелязан годишен спад от 1%. Имотни експерти казват, че вложенията на чуждестранни граждани и инвеститори със средни размери на гръцкия жилищен пазар са достигнали пик през 2018 г., като вниманието е било съсредоточено върху апартаменти в центъра на Атина и луксозни ваканционни имоти.

Големият ръст е породен от възможностите за отдаване на апартаменти под наем в платформи за краткосрочно наемане като Airbnb, Booking и HomeAway, от привлекателността на програмата “Златна виза”, която предоставя петгодишно разрешение за местопребиваване на чужденци, готови да инвестират най-малко 250 хил. евро в гръцки имоти, и от продължаващия ръст на туризма, който увеличи търсенето на ваканционни домове.