Топ 12 на най-често срещаните SEO проблеми

4
298
Добави коментар

В тази статия ще ви покажем кои са най-важните и критични SEO проблеми, на които трябва да обърнете внимание, ако искате сайта ви да върви напред и да се ранква все по-нагоре. Това ще ви донесе много повече таргетирани посетители, които е силно вероятно да ви станат реални клиенти. 1. Проблеми с индексирането на страници Първият и най-често срещан проблем, който виждаме, е случайната девалвация на уеб сайта поради проблеми с индексирането.

Тя произтича от често срещано недоразумение за това как Google действително работи.

Повечето хора си мислят, че ако създадат просто някакви страници, без никакъв замисъл и стратегия, така наречените junk pages (колкото да има нещо), те са си свършили работата. Въпреки това нещата не са толкова прости – и аз ще ви покажа истински пример.

По-долу ще откриете скрийншот от Screaming Frog. Това е от обхождането на електронен магазин, който има много проблеми на места, които трябва да бъдат оправени:

Трудно е да се види, но може да забележите, че съм подчертал броя на HTML страниците, които са филтрирани. Това е огромната бройка от 32 064 страници и, да, отне много време докато ги кролне инструмента.

Нито една от тези 32 064 страници, намерени в това обхождане, не включва маркер noindex, което означава (на теория), че Google да може да обхожда и индексира тези страници. Затова нека проверим в сърч конзолата какво е положението:

Когато проверим Сърч конзолата, виждаме 14 823 индексирани страници. Макар че това е голям обем, все още е по-малко от 50% от страниците, намерени при Screaming Frog.

Това е първият знак, че нещо сериозно не е наред, но следващото изображение ще ви покаже до каква степен нашият клиент е бил ужилен с нискокачествения алгоритъм на Панда. Използваме оператора „site: domain.com“, за да изтеглим броя на индексираните страници:

Въпреки, че уеб сайтът разполага с 32,064 страници, които могат да се обходят и индексират, и въпреки че Google индексира 14 823 в конзолата, само 635 реално са се появили в индекса. Това ни показва, че Google е обезценил по-голямата част от сайта.

И така, въпросът е как можем да поправим това?

Започнете, използвайки оператора за търсене site:domain.com и проверете в индекса на Google за сайта си. Ако отидете на последната страница и видите подобно съобщение, то имате работа за вършене:

Вижте кои страници не трябва да се индексират и започнете активно да ги премахвате от бюджета си за обхождане (noindex, follow).

Проблемът с Google е, че въпреки добавянето на noindex към страниците, те остават индексирани, докато Google не ги посети отново. Някои колеги добавят директива в robots.txt, за да блокират тези страници и спестяват бюджета за обхождане – което е добра идея, но само след премахването на страниците.

Най-добре ползвайте инструмента за премахване на страници в Сърч конзолата. Все още работи.

2. Проблеми с локализацията Вторият най-често срещан проблем, който срещаме, е когато клиентите имат няколко езика в сайтовете си. Въпреки че е чудесно да имаме международно покритие и да предоставяме продукти и услуги на чуждестранни потребители – ако локализацията не е настроена правилно, е чудесна предпоставка за наказанията на Panda алгоритъма.

Повечето IT спецове са запознати с URL структурата, която трябва да използвате при локализация, но много хора забравят да настроят HREFLang атрибутите на своя уеб сайт. Други ги настройват, но не както трябва.

Ако не сте сигурни как точно става, можете дори да използвате някой сайт като този, който веднага генерира правилни Hreflang атрибути за вашите различни езикови версии.

Понякога hreflang фигурира в кода на даден уеб сайт, но няма код за местоположение и език. Добавено е само en, вместо (например) en-GB, което оказва за коя държава става дума.

Дори и всичко до тук да е направено както трябва, пак се допускат лесно видими грешки. Например в Опен граф-а при локализацията пише content=“en_US“, въпреки, че вече уточнихме, че определената езикова версия на сайта е за Англия, а не за САЩ. Още по-голяма грешка е същата локализация по подразбиране (за САЩ) да стои така на българската версия на сайта. Това е изключително често срещано.

Въпреки че тази настройка не е толкова ясна като hreflang атрибута, тя наистина е нещо, което ще предостави на Google информация за локал и следователно би създала объркване.

3. Канибализация на ключови думи Това е изненадващо често срещан проблем за повечето уеб сайтове, които наблюдаваме. Въпреки голямото количество онлайн ресурси, които могат да помогнат при канибализацията, ще се изненадате колко много хора (дори и професионалисти) все още страдат от това.

Никога не сте чували за подобно нещо?

Това е, когато имате няколко страници в сайта си, които се конкурират за едни и същи ключови думи.

Google много не обича да го поставяте в подобна ситуация.

Разбира се, първата стъпка е да диагностицирате проблема, за да може да го отстраните.

Просто наблюдавайте кои страници, на които думи и фрази се класират. Можете да го направите с помощта на serpstat.com. Има и други инструменти за целта.

Преди години имаше една порочна практика, например за всеки град, в който предлагате една и съща услуга да направите различни страници. Или пък за всеки синоним или семантична вариация – също. Разбира се, това е глупаво, странно и неестествено, което поставя Гугъл в положение, което ботовете не харесват.

След Ранкбрейн алгоритъма, е достатъчно да направите само една страница за всичко това, но трябва да се погрижите да стане наистина както трябва. Опишете подробно всичко, използвайте всякакви синоними и семантично подобни думи. Не повтаряйте много важната фраза и най-вече – дайте отговори на потребителите.

Ако имате стара публикация на дадена тема и вече има много нови неща излезли по-въпроса, не пишете нова, ами просто ъпдейтнете старата. Можете да го направите по два различни начина:

 старата информация вече е изключително нерелевантна и може просто да я премахнете и да напишете нова на нейното място;

 можете да запазите част от стария текст (или целия), да го маркирате така, че да става ясно, че това е вече стара информация и да добавите преди, или след нея и новата.

Ако имате магазин, в който продавате много еднакви продукти, които се различаван, например, само по цвят, то по-добре би било да ги филтрирате, а не да имате отделни страници за всеки един. Но, това не винаги е най-добрия съвет…

4. Преоптимизиран анкър текст През октомври 2016 г. имаше значителна актуализация, на алгоритъма Пингвин 4.0. Пингвина е актуализация, която променя начина, по който Google възприема и взаимодейства с връзки (линкове).

В това видео можете добре да се запознаете с видовете анкър текстове и да разберете за какво трябва да внимавате.

Най-добрия вариант е да се насочите към брандовите анкъри, вариациите на домейна и изграждане на един богат и разнообразен анкър профил. Не прекалявайте с точните ключови думи!

5. Неразбиране на линк билдинга Каквото и да си говорим, до ден днешен, в оптимизацията за Google, линковете все още са един от силните ранкинг фактори.

Когато даден уеб сайт е решил техническите си проблеми, бълва ценно съдържание и е подобрил своята производителност и ползваемост – изграждането на връзки става много по-лесно.

Вместо да се нуждаете от 100 линка за класиране на сайт, можете да постигнете много повече с по-малко.

Изграждането на хипервръзки струва пари, а освен това неразбирането на материята може да доведе до обратен ефект. Ето защо не е добре да го правите сами.

Google въведе много филтри за изграждане на връзки, за да осуетят усилията ви в тази насока, така че колкото повече връзки изграждате, толкова по-вероятно е да се натъкнете на някои от тях. Като предоставяте по-добро съдържание, вие не само ще подобрите процента си на реализации, но и ще улесните по-доброто ви класиране, с по-малко линкове и за постоянно.

И така, въпросът е, какво би съдържала една добра линк билдинг стратегия?

Първото нещо е да се избегне прекаленото оптимизиране на анкър текста (вижте точка 4), защото това в крайна сметка е възможно да доведе до наказание. Изберете да използвате семантични вариации, брандови котви и различните варианти на вашия домейн.

Второто е да се насочите към други страници, вместо към началната. Не прекалявайте и с линковете към страниците за различни услуги или категорийните. Ако сте създали блог пост, който е ценен и вътрешно препраща към някоя от важните страници, сложете няколко връзки и към него.

Така ще оберете много повече трафик от вашите конкуренти, които са се насочили само към най-важните си страници, тъй като ще се класирате на все повече браншови ключови думи и фрази.

6. Объркани вътрешни връзки и счупени линкове Естествено, важно е да помислите за най-ефективните си страници и да обмислите поставянето на връзки към тях в съдържанието си. Това е начин да им се даде повече видимост, допълнителна сила и да се помогне на ботовете да се ориентират по-добре в семантиката и релевантността. Уверете се обаче, че не поставяте вътрешни връзки само защото сте чули че трябва да ги има. Би било много грешно ако те не съвпадат с темата и фокуса на статията.

Подобно на с пренасищането с ключови думи, от решаващо значение е да внимавате и да не прекалявате с вътрешното налинкване. Ако съдържанието и връзките изглеждат неестествени, това няма да бъде добре оценено от вашите потребители. Търсачките също не биха се отнасяли добре с тях, тъй като това може да се разглежда като лоша практика.

Не забравяйте понякога да проверявате и за счупени линкове в уеб сайта, които водят към грешки 404. Това е голям проблем за потребителя, извършвайки негативно потребителско поведение, което пък от своя страна е много силен ранкинг фактор. Гугъл също не харесва подобни грешки.

7. Ниско качествено съдържание Това според мен е съвсем ясно – ако съдържанието ви не привлича интереса на аудиторията, то сайта не заслужава да се класира високо. Гугъл от кога се мъчат да го постигнат това. И май вече са на прав път… Стига да решат въпроса с манипулирането на потребителското поведение.

Всъщност Колибри и Ранкбрейн алгоритмите са изключително комплексни. Наскоро направих едно интересно проучване, пишейки текст за определена страница, според всички правила, но написано малко така, както се казва, колкото да има нещо. След това написах текст за друга страница от същия сайт, чиято тема имаше подобен брой месечни търсения и сложността на фразата беше сходна с предишната.

Различното беше, че тук вложих сърце и душа. Постарах се много, така че да бъде изключително полезна за потребителите – преработвах я 2 седмици.

Не съм слагал никакви линкове към тестовите страници (освен тези от социалните мрежи).

Резултатите бяха следните:

Първия текст се класира на своята фраза на 6 страница. До седмица мина на 5-та.

Втория текст се класира на второ място, на втора страница и след няколко дни излезе на предпоследно място на първата страница с резултатите в Гугъл.

8. Заглавия и мета описания И тук е подобно като на проблемите с канибализацията с ключовите думи. Има буквално милиони страници по темата и е много изненадващо колко уеб сайтове все още имат проблеми с тях: Дори и да филтрирате страници само на български език, пак излизат стотици резултати: Само ще спомена, че не е хубаво да се дублират заглавията и описанията, нито пък е добре да се насищат с ключови думи. За препоръчване е все пак важната фраза да присъства както в заглавието (тайтъл тага, който силно влияе на класирането), така и в мета дескрипшън тага. 9. Неправилни ключови думи Ако не определите правилно кои са точните за вашия бизнес ключови думи и фрази, всичко останало след това губи смисъл. Използвайте инструменти като serpstat.com и Keyword Planner, но най-вече ползвайте услугите на професионалисти.

Силно е вероятно сами да не успеете да се справите. Има ключови думи, които са много търсени, но са също така съвсем общи, които в никакъв случай няма да ви доведат клиенти и конверсии.

Подобна е думата „мебели“. Ако искате да си закупите италианска спалня от естествена кожа, това ли ще потърсите в Google или ще напишете мебели?! Това беше реторичен въпрос.

10. Показатели за ефективност на потребителите Има ограничен брой хора, които търсят на месечна база това, което предлагате. Като избягвате проблема с лошото съдържанието, принуждавате себе си да харчите пари за линкове, в борбата за по-добро класиране. Това обаче не е подходящата и ползотворна стратегия.

Вместо това ви препоръчваме да се съсредоточите върху конвертирането на съществуващия си трафик, като същевременно увеличавате потенциалния си трафик. Ето един пример:

Ако имате 1 клиент на 1000 посетители, който купува от вас, но искате да утроите клиентите си, имате две възможности:

1. Увеличавате трафика си от 1000 на 3000; 2. Увеличавате конверсията от 0.001% до 0.003%.

Приложихме тази стратегия към един от уеб сайтовете за електронната търговия, споменати по-рано в статията. Сайтът им беше обезценен от търсачката и ще отнеме време, за да се увеличи трафикът, така че решихме да продължим конвертирането, докато работим по решаването на огромните проблеми.

За 3 седмици успяхме да увеличим сесиите с скромни 4.31%, което все пак е добър резултат, имайки предвид състоянието на сайта – но по-ниски от средните за нашите клиенти.

Основният момент обаче е 75% увеличение на процента на реализация, 82% увеличение на транзакциите и 47% увеличение на приходите. Тези промени означават, че докато ние фиксираме девалвациите спрямо сайта, този клиент е готов да направи значителна печалба.

11. Вътрешни пренасочвания Това е един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват уеб сайтовете. Според някои хора, няма никакъв проблем да имате голям обем 3XX пренасочвания на сайта Ви, особено ако е с код 301. Това обаче не е съвсем вярно и ето защо:

Пренасочването 301 е предназначено за това, когато даден потребител реши да отвори страница, която вече не е налична и е преместена за постоянно. Това е нещо, което се случва доста често в интернет. Сървърът след момент на закъснение връща различен URL адрес и страницата се зарежда както обикновено.

Тук проблемът се нарича „латентност“ и това е нещо, което повечето уебмастъри пренебрегват. Физическото разстояние между потребител и сървър означава, че дори малко информация в < head > частта, изисква време за изпращане и получаване.

Ако искате да подобрите преживяването на потребителите в сайта ви, тогава трябва да направите уеб сайта си възможно най-бърз и да премахнете всички 301 пренасочвания, освен когато не са абсолютно необходими. Това ще бъде по-добре за вашия потребител и ще помогне безпрепятствено да се движи в рамките на уеб сайта.

Това което искам да кажа е, че много често е по-добре да оставите лошите стари линкове, отколкото да ги редиректвате към нови тяхни еквиваленти. Не вземайте прибързано такива решения!

Всъщност, знаете ли каква е разликата между пренасочванията 301 и 302?

Докато 301 пренасочва към перманентно преместване от едно място на друго, 302 е временен ход. От гледна точка на Googlebot това означава, че:

 при 301 редиректа трябва да индексира новия URL адрес, а не предишния;

 при 302 редиректа трябва да индексира предишния URL адрес и да игнорира новия.

Google твърди, че и двата варианта може да се ползват за едни и същи цели, но това няма смисъл. И двата кода имат различни цели и трябва да бъдат третирани по различен начин.

Уверете се, че използвате правилното пренасочване на уеб сайта си и то само когато това е крайно необходимо.

12. Лошо представяне на мобилни устройства SEO оптимизацията не е само за съдържание, ключови думи и линкове. Става въпрос и за качеството на уеб сайта, особено за неговото представяне на мобилни устройства, които са предпочитания избор на потребителите днес. Google и другите популярни търсачки могат да разпознаят, когато сайтът ви не е удобен за мобилни устройства.

Същото се отнася и за скоростта на сайт, отварян през смартфони и таблети. Въобще не се изненадвайте ако бавния ви и неудобен уеб сайт доведе до понижаване на позициите в SERP-а.

Може да ползвате Page Speed Insights, Pingdom и GT Metrix, за да диагностицирате от къде идват проблемите ви и да ги отстраните.