Българска компания стана платинен доставчик на процесори на американската компания Intel

1
197
Добави коментар

Българската компания „Перси“ ООД стана платинен доставчик на процесори на американската компания Intel. Това заяви Александър Соломахин, CIO на фирмата. „За нас това е огромен успех, който ни превръща в най-големия доставчик на процесори на Intel в България“, подчерта той. Сертификатът на „Перси“ е връчен от американската корпорация и е Technology Provider Platinum 2019.

„Интел Корпорейшън“ (Intel Corporation) е базирана в град Санта Клара, щата Калифорния, САЩ и е мултинационална компания, лидер в производството на микропроцесори и специализирани интегрални схеми. Тя е производител на мрежови карти, чипсети за системни платки, компютърни компоненти и други устройства. Intel разработва изследователски проекти във всички области на полупроводниковата промишленост. От 2020 г. компанията планира да отдели значително внимание на технологията за производство на кристали EUV (Extreme Ultraviolet Lithography – фотолитография в дълбокия ултравиолетов спектър). Освен това ще започне да използва транзистори с особени нанопроводници, формиращи затворени от всички страни канали. Очаква се тези два подхода по позволяват 50-кратно увеличаване на плътността на транзисторите спрямо настоящия 10-нанометров процес. Освен това се предвижда използване и на многоетажна структура на кристалите, благодарение на което ще бъде намалена дължината на проводниците и ще бъде намалено общото потребление не енергия.

Българската компания „Перси“ ООД инвестира през тази година близо 100 000 лв. в нова база за тестване на своите компютри и сървъри, каза Александър Соломахин. „Не ни достигаше капацитет, защото задължително тестваме продуктите си 72 часа преди да ги предадем на клиентите си“, обясни той. С новата база се вдига капацитетът два пъти. Тя е с шумоизолиращо покритие, с увеличен капацитет на електроенергия и мощна климатична система за охлаждане. В нея се вкарват компютрите и сървърите и се тестват със специален софтуер, подчерта Соломахин.

Компанията „Перси“ ООД има собствен бранд за компютърни и сървърни конфигурации „STINGER” с 36 месеца гаранция. Те са проектирани за постигане на изключителна производителност с оптимизиране на натоварването и хардуерно подобрена сигурност. Това е резултат от значителен напредък в дизайна на входно-изходната архитектура, паметта, съхранението на данни и мрежовите технологии. Системите позволяват гъвкав подход при проектирането на конфигурации, подходящи за широк спектър от задачи – от стандартни приложения до критични бизнес операции, анализ на данни в реално време и изкуствен интелект.

„Перси“ ООД е системен интегратор и производител на висококачествени сървърни и компютърни системи. Фирмата присъства на пазара повече от 29 години и непрекъснато внедрява водещи идеи и технологии в производството си. Сертифицирана е по ISO 9001:2015, ISO 27000, ISO 14000, AQAP за качество по стандартите на NATO – стандарти, гарантиращи отлична организация на търговския, производствения и сервизния процес. Компанията е известна с доставките на сървъри, работни станции и дискови масиви на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), с която работи от 2012 г.