„Ботев“ Пловдив се включи в инициативата Футболен турнир на толерантността

1
155
Добави коментар

Инициативата е част от международния детски лагер за междурелигизно разбирателство „Мост-Между-Културите“

Знаково е сътрудничеството между сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ и ФК „Ботев“ Пловдив в рамките на ІV-тото издание на международния детски лагер за междурелигиозна толерантност „Мост-Между-Културите“, който тази година се провежда в Пловдив с подкрепата на Общината и г-н Георги Титюков,  заместник-кмет “Спорт, младежки дейности и социална политика”. Историята на създаването на клуба е тясно свързана с междурелигиозния диалог и сътрудничество.

30 младежи от България и Холандия се включиха в традиционния футболен турнир на лагера, посветен на разбирателството, който се проведе във „Футболен комплекс Ботев 1912“ – Коматево.

Турнирът се проведе под ръководството на директора на ДЮШ – г-н Ферарио Спасов и селекционера в ДЮШ – г-н Трифон Пачев. Тренировките и срещата бяха ръководени от треньорите в школата на клуба – г-н Румен Байрев и г-н Георги Андонов.

За изненада на опитните специалисти в „Ботев“ Пловдив, гостите показаха добри футболни умения и изиграха динамичен мач наситен с емоции, който завърши с равенство, след като третият гол на единия отбор не бе признат заради засада. Юношите бяха наградени от Спасов и Пачев с подаръци и клубни сувенири за усилията и желанието, с които играха на терена.

Професионален футболен клуб „Ботев“ Пловдив е най-старият съществуващ футболен клуб в България. Учреден е на 11 март 1912 година от ученици от Френския католически колеж „Свети Августин“ и православната Първа мъжка гимназия (най-старото училище в България) , днес ГХП „Св.св. Кирил и Методий“. Междурелигиозното разбирателство е залегнало в концепцията на клуба от основаването му, затова и проектът „Мост-Между-Културите“ намери съмишленици и радушна подкрепа.

Цветовете на футболен клуб „Ботев“ са жълтото и черното. Жълтото символизира цвета на първооснователите от Католическия колеж „Свети Августин“, както и златните жита на Тракия. Черното символизира чернозема на плодородната ни почва и цвета на православието от учредителите ни от „І-ва мъжка гимназия“.

В своята 107-годишна история футболен клуб „Ботев“ винаги е бил неизменна част от живота на град Пловдив, като неговата обществена дейност през годините го е превърнала в уважавана институция, с която са били съпричастни едни от най-големите общественици на града през годините. Паметникът на Христо Ботев, който се намира на „Футболен комплекс Ботев 1912“ в Коматево, е първият български паметник в Пловдив, създаден след Освобождението на България от големия скулптор Васил Вичев.