Какво семейство само! Арестуваха и бившия мъж на Радост от бТВ за изнудване и пране на пари

1
121
Добави коментар
mignews
mignews

Какво семейство само! Арестуваха и бившия мъж на Радост от бТВ за изнудване и пране на пари

45-годишният Явор Златанов рекетирал собствения си баща в съучастие с други свои роднини

Бившият мъж на Радост Драганова е сгащен с 35 кила злато. 45-годишният Явор Златанов и още петима човека, сред които майка му, сестра му и мъжът ѝ са задържани още миналата седмица. Петимата вече са на свобода, освен екс съпругът на тв водещата, който е посочен от Специализираната прокуратура като тартор на банда за изнудване и пране на пари.

Жертва на престъпната банда се оказа бащата на Явор Златанов – Илия, който заедно със семейството си развива бизнес с производство и монтаж на асансьори. Именно по негов сигнал, че роднините му искат да превземат бизнеса и имотите му, започват и арестите.

Явор и баща му са съдружници в „Изамет”. Фирмата е основана още през 1989 г., произвежда и продава асансьори в България и чужбина. Има заводи в Дупница и София. Печели обществени поръчки, а сред частните клиенти са големи строителни фирми, офис сгради и молове. До 2012 г. фирмата е собственост само на Илия Златанов. Тогава той прехвърля 40% от капитала на сина си.

През 2017 г. обаче между сина и бащата настъпва конфликт. На страната на Явор са майка му Юлия, сестра му Пролетина и съпругът ѝ Махмуд Бедир. Тогава семейната война се разгаря със заплахи, изнудване, завземане на активи. Илия Златанов е принуждаван да дава пари и имущество.

През 2018 г. таткото бе пребит на улицата, като за автор на мелето се спрягаше бодигардът на сина му. През последните 2 години Явор Златанов няколко пъти пребивал работници от завода на баща си.

Златанов-старши се оплаквал за отклонени средства за над милион от фирмата „Изамет” към лични сметки на сина, който беше семеен с Радост Драганова до 2009-а. Чашата преляла на 10 юли, когато Златанов и бодигардовете му нахлули в асансьорния завод в Дупница и се обявил са собственик, с когото работниците трябва да се съобразяват.

В сряда Явор Златанов, сестра му, зет му, както и бившата съпруга на Илия Златанов са арестувани. Заедно с тях са отведени и Кристиан Хранов и Иван Димов. Обвинени са за изнудване и за пране на пари. Претърсени са жилищата им, офиси и банкови трезори. Разследващите намират 35 кг златни монети, някои от които с нумизматична стойност за над 4 млн. лв. и 565 хил. евро в брой. Иззети са 6 луксозни автомобила, сред които спортен мерцедес AMG, за които също има данни, че са придобити от престъпна дейност.

Според прокуратурата бандата на Явор Златанов и роднините му е опитала да присвои целия бизнес на баща му Илия със заплахи, прехвърляне на имоти и пари с фалшиви документи. Синът пък отмъкнал от баща си крупна сума, която била депозирана в чужда банка. Средствата са блокирани.

В петък срещу 150 хил. лв. гаранция са освободени съпругата на Илия Златанов – Юлия, дъщеря му Пролетина и мъжът ѝ Махмуд. В събота съдът освободил и Калоян Хранов и Иван Димов. Явор Златанов обаче остава в ареста.

Явор и Илия Златанови нашумяха за последно през 2018 г., когато стана ясно, че заради конфликта им не работят асансьорите в два подлеза на „Цариградско шосе” в София.

Арестуваният за рекет след жалба от татко му Явор Златанов придоби и светска популярност покрай бившата си съпруга – телевизионната водеща Радост Драганова. Двамата се разведоха след грандиозен скандал, след като буйния баровец я спипа да му кръшка с тв продуцента Ники Николов. Последваха чутовни панаири с крими окраска – Радост се ожали, че е била заплашвана със сярна киселина от бившия си съпруг. Самият Златанов има улична закваска – през 90-те години на миналия век той бе част от групата на висаджията Митко Малкия, разстрелян с трима от охранителите си при „попското“ убийство в заведението „Арт Декор“ в Студентски град.

Share
Tweet

Google Plus

Share