Подвластни ли сме на модата в храненето

4
258
Добави коментар
epis
epis

Понякога принципите на режимите формират групи, които са достойни да се конкурират с някои секти

Днес модата диктува не само облеклото, прическите и интериора на дома ни. Ние сме подвластни на какви ли не актуални течения, които често ни въздействат дори на подсъзнателно ниво. Глобалните тенденции и нагласите в обществото през последните години обхванаха дори начина ни на хранене.

Сред основните трендове в момента са био, органичните продукти, веганството и консумирането на безглутенови храни. Привържениците на всеки вид обаче са склонни да изпадат и в крайности. Ето защо бяхме свидетели на смъртен случай в Белгия на дете на седем месеца, чийто режим включвал растителни и безглутенови храни, след като родителите преценили на своя глава, че то има проблем с усвояването на лактозата и глутена.

Какви са ползите и вредите от модерните хранителни навици:

Био, органични продукти За био и органично земеделие се смята онова, при което не се употребяват изкуствени торове и ГМО култури. При сертифицирането си производителите трябва да покрият множество изисквания, които по правило се следят строго от органите, следвайки определен списък на Министерството на земеделието и храните. Българската агенция по безопасност на храните контролира съответните означения, които се поставят върху стоките.

Биопродуктите вече са разпространени в повечето големи вериги, както и в специализираните обекти. Тяхната цена е доста по-висока обикновено, което се дължи на натуралните методи, които се използват и по-скромните добиви. Не се изключва и вероятността някои производители да завишават прекалено стойността на продуктите си по причината, че са био. Хората, които са в готовност да я платят, не я оспорват, смятайки, че си струва да вложат повече средства за качество.

Съмненията също са налице. Все пак производството на био продукти е малко или много на парче, защото всеки, който работи в сферата, може да носи отговорност само за своя район, животни или посеви. Никой не може да гарантира състоянието на подпочвените води, замърсяванията на въздуха, нито да регулира поведението на живите организми, част от цялата екосистема. Онези, които се намират в отдалечени планински региони, могат да предложат продукция по-близа до естествената среда, отколкото онези, които произвеждат на парцели до магистралата, независимо дали имат сертификат или не.

Вегетарианство и веганство Споровете и враждите между месоядните и тревопасните са често явление, а причините са различни. Понякога се касае за отхвърляне и неразбиране, а също така и поради липса на яснота за разликите между веганство, вегетарианство и нежелание за хранене с месо поради лични предпочитания.

Веганите консумират само храна с растителен произход, което изключва всички видове месо, млечни и рибни продукти. Съществува и друга такава форма, но храната се приема само сурова, без да се подлага на каквато и да е

е термична обработка. При вегетарианството се избягва само месото. Допуска се рибата, както и млякото, яйцата и т.н.

Ако изборът е съзнателен и е направен от зрял човек, той не може и не бива да се осъжда. Тези въпроси са деликатни, също както и религиозната ни принадлежност. Проблемът с разпространението на веганството обаче е, когато говорим за отглеждане на деца, защото са възможни и фатални последствия, а те самите са принудени да следват принципите на своите родители.

Учените твърдят, че еволюцията e определила хората като всеядни. Има много доказателства в тази посока и белези по тялото ни. Самото устройство на дъвкателния ни апарат, специфичните ензими в стомаха ни, потребността от дадени нутриенти за структурата и органите ни.

Първата храна на бебетата е майчиното мляко, което е неоспорим факт, че веганството не е присъщо по природа за човека.

Основните източници на белтъчини са именно млякото, яйцата и месото. В техният състав влизат незаменимите аминокиселини, които не се синтезират в човешкия организъм, а е нужно да бъдат набавяни с храната. Благодарение на тях се изграждат мускулните, нервните, епителните и съединителните тъкани, за да могат системите ни да се развиват и функционират безпроблемно.

В зърнените, бобовите и ядките те се съдържат, но са в минимални количества, а често и не се усвояват пълноценно. Бебетата и децата, които растат като вегани, страдат от въпросните липси и са ограничени още от самото си раждане. Това наложи Световната здравна организация да обсъди добавянето на веганството и суровоядството в Международния класификатор на заболявания, в групата на психическите разстройства.

Глутенът Комбинацията от молекули е част от белтъчния състав на повечето брашна. В най-големи количества глутенът се намира в пшеницата, по-малко е в ечемика, ръжта, овеса. Точно на него се дължи формирането на пухкавия хляб, който е така любим на всички, но напоследък често е сочен за виновник на различни здравни проблеми и хранителни дискомфорти.

Глутенът оказва негативно влияние предимно на хора, които страдат от цьолиакия. Касае се за автоимунно заболяване, което предизвиква реакции в организма при прием на храни, съдържащи глутен. Причината е, че при тези хора липсва ензимът, отговорен за разграждането му в червата. Това води до образуването на пептиди, които са токсични.

Освен традиционните медицински изследвания, съществуват и домашни тестове, които могат да дадат ориентир за диагностициране на този род заболяване. При установяването му единственият начин е да се премине на безглутенова диета. Тази мярка изисква коренна промяна на храненето и ежедневието.

Важно е, когато решим да се придържаме към даден режим, да го сторим обмислено, оправдано и да не се ръководим единствено от модата. Трябва да внимаваме да не прекрачваме здравословните граници и да сме умерени, преценявайки трезво всяка своя стъпка.