Цацаров: Кристиян Бойков не е действал сам

1
153
Добави коментар
mignews
mignews

ГДБОП пак започна обиски във фирмата на компютърния специалист

Обвиняемият за хакването на НАП компютърен специалист Кристиян Бойков не е действал сам, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, потвърждавайки казаното по-рано от заместника му Иван Гешев, че разследващите вече работят по версията за организирана атака.

ГДБОП започна нови обиски във фирмата, където работи Бойков – „ТАД Груп“. Полицейски екипи в момента са в офиса на дружеството в столичния квартал „Изток“. Според Гешев фирмата се е занимавала с киберрекет – прониквала в различни информационни системи и изнудвала собствениците им техни клиенти.

Не е бил сам

„За чужбина и дума не може да става“, отговори Цацаров на въпрос дали е възможно атаката срещу НАП да не е дошла от България, каквато бе първоначалната версия на властите. Папките с източените от данъчните данни бяха изпратени до медии от руски домейн. „Всичко това – руски хакер, Асандж (в едно посланията от хакера се споменаваше Джулиян Асандж б.р.) и прочие е начална маскировка за версия, която да раздуе нещата още повече“, коментира главният прокурор.

Според него 20-годишният Бойков нито е измислил атаката сам, нито е действал сам, а намеренията далеч не са били толкова благородни – да се покаже къде са пропуските в защитата на НАП. Данните са разпространен и с политическа цел, каза Цацаров, потвърждавайки версията на номинирания за нов главен прокурор Иван Гешев. Той допълни, че са теглени и „други бази данни“, но не уточни кои. Целта там била по-скоро търговска.

С моето ЕГН няма драма

По-рано Гешев обяви, че хакерът ровил данни за Цацаров, за депутата и медиен магнат Делян Пеевски, както и за премиера Бойко Борисов. Цацаров каза, че нямал проблем с това, че Бойков е търсил личните му данни. Същото важало и за данните на Борисов и Пеевски. Проблемът бил с изтеглянето на цялата база данни.

„Не е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН, то е известно“, заяви Цацаров. Разследващите твърдят, че Бойков е отделил известно количество данни и ги подготвил за изпращане на сайта „Биволъ“, откъдето вече реагираха, че засегнатите от техните разкрития се опитват да ги смачкат.

Share
Tweet

Google Plus

Share