Мерки срещу чумата спрени от „еколозите“ :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
199
Добави коментар

Предварителните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете са спрени още през 2017 г. с помощта на нелегитимния председател на Асоциация на парковете Тома Белев и още няколко организации от коалицията „За да остане природа в България“.

Проверка на вестника в архивите на парламента показа, че преди 2 г. „Обединени патриоти“ внасят промяна в Закона за лова. Корекциите дават правомощия на земеделския министър при форсмажорни обстоятелства да разрешава намаляване на популацията на дивите прасета.

От стенограмата на заседанието на Комисията по земеделие се вижда, че на него присъства Тома Белев и Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците, като и двамата се обявяват против.

Пред „Труд“ депутатът от „Обединени патриоти“ Александър Сабанов разказа, че е предупреждавал за опасността и именно заради това са били внесени законовите промени.

„Против се обявиха „зелените“, чиято позиция винаги е такава. Неодобрение имаше и от Съюза на ловците и риболовците“, каза Сабанов. И добави, че щетите за икономиката ще бъдат огромни.

Промените не минават, но през 2018 година са предложени отново и се приемат. Но тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов, под натиска на „еколозите“, издава заповед, с която на практика обезсмисля новите текстове и се стига до настоящата бедствена ситуация.

Това не е първият път, в който „зелените“ начело с Тома Белев причиняват щети за природата, обществото и бизнеса.

В момента всички смърчови в България се унищожават от корояд, тръгнал от Природен парк „Витоша“ по времето на управлението на планината от Белев.

През 2001 година голям ветровал събаря 600 декара смърч в местността Бистришко бранище. Вместо дървесината да бъде изнесена, както настоява научната общност, тогавашните управници се поддават на „зеления“ натиск и не взимат необходимите мерки.

Заради това сега12 000 дка смърч са унищожени на Витоша, а заразата е тръгнала в Рила, Пирин и Родопите. Налице е реална опасност да бъдат изгубени всички смърчови гори в България.