Бял хакер за черни дни

6
206
Добави коментар

Слаба държава, силни хакери!

Човек и добре да живее, някой ден му свалят информацията от НАП! Ще си кажете „какво пък толкова“? И до някъде ще сте прави, то отдавна нямаме лични данни. Искат ни ги навсякъде, но разликата сега е, че те са публично достояние на всеки желаещ да ги има. Било то от обикновен човек с леко повишение на любопитните си „сензори“ или от фирми, които мога да ни донесат доста голяма беля!

По закон Националната Агенция за Приходите е задължена да пази личните ни данни. След изтичането на данни на около пет милиона души в страната се чудя какви ще са последствията както за нас хората, така и как ще бъде санкциониран един държавен орган. Малко се съмнявам срещу тях да залегне някаква глоба. Най-вероятно ще „пренесат в жертва“ човек от агенцията, ще си го настанят на някой друг пост и като отмине малко случая ще се правим, че всичко си е наред.

Да, но не е наред. Сега всеки свободно без дори да хаби ресурс или време може да види каквото душа му сака! Това се случи след „любезното“ съдействие на едни некадърни журналисти от Нова ТВ. С цел да вдигнат рейтинг, те показаха от къде точно всеки може да си свали данните и да си ги поразгледа! Открито се виждат например доходите на сумати хора. Навярно се досещате до какво може да доведе това. Има си точни адреси вътре, имотно състояние, абе красота! Има данъчни декларации, като данните включват плащания по заеми, номера на превозни средства, граждански договори и куп други неща. Както се досещате, достъп до тези данни са имали административните служители, а това включва почти на 100% и техните познати. Добре знаем, че фирмената тайна най-добре се разваля в добра компания на маса с чаша в ръка! Нека ни замазват очите, че изтеклата информация е едва 3%. Предполагам се досещате, че нито е 3%, нито е изтекла сега. Реално личните ни данни си „хвърчат“ къде ли не.

Скандалът озаглавен по социалните мрежи като #НАПлийкс логично се превърна във водещ. Изведнъж ГДБОП се разработи и намери набързо извършител, но дали това не е поредния „клошар“ (този път с акъл обаче) като другия палил паметниците на културата? Няма да се изненадам ако просто са си намерили поредната удобна жертва в лицето на 20-годишния Кристиян Бойков. Очевидно е подходяща жертва след като през 2017г. същото лице си позволи да пробие сайта на МОН и да покаже в репортаж на „Господари на ефира“ как може да се променят оценки в реално време. Човек, при който са ходили на обучение служители на ГДБОП по киберсигурност. Реалността в нашата държава явно е такава, че ако си прекалено способен, то ставаш неудобен при първа възможност. Веднага гледат да те „изпържат“, вместо да ти помогнат да си развиеш потенциала. Ето защо млади хора  избират да се доказват извън пределите на страната ни, ЧЕСТИТО! Дали това не е поредната далавера на управляващите ни дебили ще се види скоро?!?! Лошото е, че ние пак ще си гласуваме за тях по претекст „еми то няма за кой друг да гласувам“. Явно нещата трябва да западнат още и още за да си отворим очите пред реалността!

Снимка: photofacefun.com