Слушането на класическа музика влияе положително на мозъка

4
342
Добави коментар
markcomm
markcomm

Известно е, че слушането на музика е полезно за душата, а сега нови изследвания показват, че е полезно и за мозъка.

Според публикуваното в списание PeerJ, проучване изследователите от Department of Medical Genetics, University of Helsinki, Finland, DocMus Department, University of the Arts Helsinki, Helsinki, Finland, Department of Information and Computer Science, Aalto University, AALTO, Finland, доказват, че слушането за 20 минути на класическа музика модулира гени, отговорни за функционирането на мозъка.

Учените вече знаят, че слушането на музика води до различни нервни и физиологични промени. Как обаче ни влияе на молекулярно ниво, което води до такива наблюдавани промени, до голяма степен оставаше загадка досега.

По време на изследването учените са пуснали на  доброволци да слушат Концерт за цигулка No. 3 G-Major, K.216 на Моцарт, който е с продължителност 20 минути. Участниците в експеримента са разделени в две групи – с известен музикален опит и без такъв. Учените откриват, че слушането на музика повлиява положително дейността на гени, участващи в секрецията и транспортирането на допамин, синаптичната функция на нервната система, ученето и паметта.

„Регулацията на няколко гена, за които е известно, че са отговорни за научаването и пеенето на песни предполага споделена еволюционна база на възприятието на звука между вокализиращи птици и хора“, казва в изявление д-р Ирма Ярвела, която ръководи изследването.

Ефектът от слушането на музиката на Моцарт обаче се забелязва само при музикално опитни участници, което подсказва нуждата и значението на музикалното образование.

Още по темата:

Бебетата обичат Моцарт