Смущаващ доклад разкрива, че през 2018 година са убити над 160 екозащитници

2
186
Добави коментар
setlans
setlans

Борбата за защита на земята, домовете, поминъка и дивата природа от разрушителните индустрии, се превърна в смъртоносна за повече от 160 екозащитници през 2018 г., разкрива доклад на международната група за правата на човека Global Witness.

Борците срещу разрушаването на околната среда се сблъскват с правителства, частни охранителни фирми и наемни убийци, които се опитват да ги спрат – а понякога работят и заедно.

Общо 164 души са били убити миналата година, докато са се борили с такива сили, като минната, дърводобивната и земеделската индустрии. Те са се борили срещу превземането на наследствени земи и природни местообитания, а също и срещу премахването на цели общности от родните им земи.

Това число, означава че средно по около трима „врагове на държавата“ са били убивани на седмица. Групата отбелязва, че много от смъртните случаи остават нерегистрирани, затова и в проучването „значително се подценява“ реалният брой на убитите.

„Това са обикновени хора, които се опитват да защитят домовете и поминъка си и отстояват здравето на нашата планета“, съобщава Global Witness.

„Често тяхната земя се ограбва насилствено, за да се произвеждат стоки, които се консумират и използват по целия свят. От храна, до мобилни телефони и бижута.“

Повече от трима екозащитници умират всяка седмица

Република Филипини е била най-смъртоносната страна за екозащитниците през 2018 г. Там са загинали 30 души, заради това, че са защитавали земята и околната среда.

Криминализацията на екозащитниците е често срещана тактика, използвана от държавните сили и корпорации, за дискредитиране на организаторите, защита на агресивни действия срещу екологични кампании и възпиране на други да се присъединяват към борбата срещу добивната и вредна индустрия, съобщава Global Witness.

„Брутална ирония е, че съдебните системи пускат убийци на екозащитници на свобода, а същевременно определят активистите като терористи, шпиони и опасни престъпници“, казва Алис Харисън, старши организатор в Global Witness.

„И двете тактики изпращат ясно послание до другите активисти. Залозите за защита на техните права са наказуемо големи за тях, техните семейства и техните общности“.

Случаят на Виктория Таули-Корпъз

Виктория Таули-Корпъз, филипинка и специален докладчик на ООН за правата на коренното население, разказва пред Global Witness за това, че е определяна като престъпник от собственото ѝ правителство.

„През март 2018 г. правителството на Филипините ме обяви за терорист“, казва Таули-Корпъз. „Това беше тяхното отмъщение за това, че се изказах срещу нарушенията на правата на коренното население в моята родна страна.

Същевременно: Нов закон във Филипините: учениците трябва да засадят поне 10 дървета, ако искат да завършат

Месеци наред живеех под заплаха и не можех спокойно да се върна у дома. Въпреки че след това бях отстранена от списъка, правителствените служби продължават да хвърлят фалшиви обвинения срещу мен.“

„Това е феномен, наблюдаван по целият свят: защитниците на земята и околната среда се обявяват за терористи, биват арестувани, заради това, че защитават собствените си права и правата на останалите“, добавя тя.