Направи го сега

6
211
Добави коментар

Или как една инициатива разбули духовете!

Изчаках да се уталожат страстите по темата и за пореден път се убедих, че българите ако не сме тотални „пердета“, то изведнъж ставаме доста тънкообидни (това може би е част от балканския ни манталитет). Хората нямаха проблем с кампанията за насърчаване на раждаемостта, докато не се появиха рекламните билбордове, шеговити послания и прочие. Дали са уместни и на „място“ е спорен въпрос, но определено започна да се говори по темата! Най-вероятно това е била и идеята на така скалъпената „образцова“ рекламна акция.

Не мога да си обясня как може нещо, което насърчава двойки и семейства да създават деца да поражда такива злобни реакции и коментари в хората? Била обидна и повърхностна, защото да бъдеш родител е въпрос на личен избор. Струва ми се това някак разбута „спрелия“ ви живот, бръкна с пръст в гузната ви съвест! Жалко е, че днес все повече се набляга на пушене, пиене, играене на игрички онлайн и като живот онлайн в социалните мрежи. И една такава кампания идва доста добре за да ви обедини към едно: да ругаете и плюете хора, които искат поне малко да ви отворят очите. Слогани като „Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган“, „Селфитата с деца събират повече лайкове“, „Бащинството те прави много по-привлекателен“, „Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган“, „Чашка С без силикон“ са си право в целта спрямо мисленето на голяма част от хората.

Четете между редовете (нали това ни учиха навремето и в училище…), а не бързайте да отричате първото нещо, което ви е „жегнало“ лично! Дали посланията не са плоски? Разбира се, че са плоски, дори и вдлъбнати, но само така явно биха породили раздвижване на мозъчните гънки тук. Защото тази кампания не е от сега (организира се за трета поредна година), но сега започна да се говори за нея! Актуализирано днес спрямо годините, аз виждам нещата така: „30 е новото 20“, при някой дори 40. Да, но се бъркате, на 40 години няма да имате енергията и здравето на 20 годишна възраст. Организмът ще си отговаря на годините независимо от начина на живот. Няма как със здравословно хранене и фитнес да живеете 200 години, нали го разбирате?!?

Не смятам обаче, че е чак толкова голяма драмата с демографския срив. По-скоро има намаляване на раждаемостта, но това се случва не само в нашата държава. Лошото при нас е, че условията за отглеждане на деца отговарят повече на един друг етнос в страната ни. Навярно и затова те се множат като хлебарки и ако продължаваме да си живеем така, ще се окажем малцинство в собствената си държава!

За да има повишаване на раждаемостта в България и да се раждат българчета, то това няма да стане само с една частна кампания. Трябва да се провокира създаването на държавна политика за стимулиране на раждаемостта.

Медицинската помощ е доста компрометирана. Има много неясноти по навременното доставяне на лекарства за децата, няма да е лошо да има и специален фонд за лечение на деца! 
Сигурност при записванията на децата в детска градина и училища би било капка успокоение на родителите. 
Нужно е да се обърне внимание дори на инфраструктурата. Голяма пречка по българските улици имат не само родителите с бебешките колички, а и хората в неравностойно положение. Ако се огледаме внимателно ще забележим, че по-голямата част от тротоарите са в окаяно състояние, заети са от паркирани автомобили, достъп до обществени сгради и подлези почти няма (освен в така „важните“ молчета), градския транспорт също е „затворил“ очи! 

Ако обаче изчакам да се оправят изброените неща не на 40, а иа 50 години може би ще стана. И сега да се замисля какво бъдеще мога да предложа на детето/децата си тогава, до каква степен ще ме е „изпил“ живота, ще успея ли да дам нормално детство на детето/децата си?! Искам да съм баща, а не „дядо“ на детето/децата си!
Ето какви разсъждения отключиха в мен фриволните шегички за тигани, чашки, яйца на очи и тем подобни. А при вас?!?

Прочетете още:

► „Нашите деца“

Снимка: ploshtadslaveikov.com