Стрелба в търговски център в Тексас, десетки са загиналите

1
110
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Има задържан

Стрелба беше открита в търговски център в американския град Ел Пасо, щата Тексас около 11.00 ч. местно време в събота. По информация на местната полиция, цитирана от CNN, при нападението има много жертви.

Според NBC News убитите са най-малко 20, а ранените – 40. Точният им брой обаче все още не е потвърден от полицията.

По данни на близките болници 23-ма ранени са приети за лечение. Много от тях са в критично състояние. Медиците обявиха, че има спешна нужда от кръв и призоваха местните жители да дарят.

Говорител на една от болниците съобщи за CNN, че при тях са постъпили 13 ранени, сред които и две деца. Един от пациентите е издъхнал.

Първоначално кметът на града обяви, че са задържани трима заподозрени. Малко по-късно от полицията съобщиха за един арестуван мъж. Според NBC той е 21-годишен жител на Далас. CNN твърди, цитирайки три независими източника, че името му е Патрик Крусиъс.

Говорителят на полицията в Ел Пасо серж. Робърт Гомес заяви, че задържаният вероятно е единственият извършител на кървавото престъпление. Той е 21-годишен бял мъж от Алън, предградие на Далас, предаде БГНЕС. Предал се е сам на полицията пред магазина след атаката.

Властите в Тексас разследват масовата стрелба като възможно престъпление от омраза, заяви градският полицейски шеф.

„В момента имаме манифест от този индивид, който до известна степен показва, че има връзка с потенциално престъпление от омраза“, каза шефът на полицията в Ел Пасо Грег Алън на пресконференция, информира АФП.

Ел Пасо, на границата с Мексико, има преобладаващо испаноговорящо население.

По-малко от час след разпространяването на новината за стрелбата униформените увериха, че вече няма непосредствена опасност.

По непотвърдена информация на свидетели в магазин от веригата „Уолмарт” са нахлули двама мъже с пушки. В социалните мрежи се появиха и снимки на предполагаем стрелец. Американски медии твърдят, че той бил въоръжен с автомат „Калашников“.

ФБР е поело разследването по случая. От Белия дом съобщиха, че следят случващото се.

„Ужасяваща стрелба в Ел Пасо. Новините са лоши, има много убити. Работим с държавните и местни власти, както и със силите на реда. Говорих с губернатора и ще окажем пълно съдействие на федералното правителство. Бог да е с вас“, написа в Twitter американският президент Доналд Тръмп. /NOVA/