Кристалина Георгиева е кандидатът на ЕС за шеф на МВФ

2
383
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Досегашната ръководителка на фонда Кристин Лагард оглавява Европейската централна банка

Кристалина Георгиева е официалният кандидат на ЕС за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) на мястото на французойката Кристин Лагард, която оглавява Европейската централна банка.

Българката се конкурираше за номинацията с холандеца Йерун Дейселблум, след като трима други кандидати (шефът на еврогрупата Марио Сентено, испанският министър на икономиката Надя Калвино и управителят на финландската централна банка Оли Рен) се оттеглиха.

При първоначалното гласуване на финансовите министри от 28-те членки на ЕС нито един от двамата не получи нужното мнозинство от 55%. В крайна сметка, след близо денонощие преговори, спечели Кристалина Георгиева.

Според „Франс прес“ за нея са гласували 56% от страните в ЕС, където живеят 57% от 500-милионното население на общността, което значи, че изискването за квалифицирано мнозинство от 65% жители не е било изпълнено.

Понастоящем изпълнителен директор на Световната банка, тя се издига в йерархията там от 1993-та насам, когато постъпва като старши експерт по икономика на околната среда.

През последните години е биила еврокомисар и зам.-председател по бюджета на Европейската комисия, а през 2016-а влезе в надпреварата на генерален секретар на ООН.

След евроизборите в края на май името й отново се спрягаше за водещите ръководни постове в ЕС. Евентуалното й избиране начело на МВФ, за което решаваща дума имат САЩ, ще наложи промяна на възрастовото ограничение за заемане на поста – до 65 години, които тя навърши на 13 август м.г. 

Наследникът на Лагард трябва да стане известен до началото на октомври.

Източник: БНТ, БНР