Дървесина за производство на паркет

2
231
Добави коментар
penkov
penkov

Не е тайна, че естествените материали за декорация на дома са най-добрият вариант. А що се отнася до подовата настилка, с увереност може да се каже, че един от най-ефектните, екологични и популярни материали е естественият паркет. При закупуване на подови настилки за къща, независимо дали ще бъде масивен,ламиниран или трислоен паркет, е необходимо да попитате от какъв материал е направен. В крайна сметка, не само външният вид на готовия под зависи от него. Разнообразието от изходен материал диктува както технологията на монтаж, така и производителността на паркета. За производството на паркет обикновено се използва твърда, устойчива на влага дървесина, която е устойчива на механични натоварвания и има дълъг експлоатационен живот.

Дъбов паркет

Дъбът отдавна се смята за традиционния материал за производството на паркет. Дъбовата дървесина се поддава добре на обработка, като остава гладка. Дъбовият паркет има висока якост и позволява да издържи няколко цикъла на шлайфане. Според експерти дъбовият паркет може да издържи повече от сто години. Дъбовата дървесина има гама от цветове от светло жълти до кафяви нюанси, а текстурата има уникален, изненадващо красив структурен модел. Текстурата на дъбовото дърво влияе върху качеството на паркета. В зависимост от метода на рязане се разграничават радиални, тангенциални и смесени типове.

Буков паркет

Дървесината от бук е любим материал на специалистите, занимаващи се с буков паркет. Букът има благородна твърда дървесина и отлични показатели,като не отстъпва на дъбовата дървесина. Цветът на бука има нюанси от бяло и розово до тъмно кафяво. Хигроскопичността на буковия паркет е много висока. Чувствителността към влага, може би, единственият му недостатък. Буковият паркет помага да се създаде уютна атмосфера в къщата.

Кленов паркет

Кленът е доста солидно дърво. Дървесината има почти бял цвят с преливащ се блясък. Паркет от клен е надарен с особена красота. Той носи кадифена мекота, съчетана с темперамента на текстурните линии. Притежавайки нежни нюанси, кленът се различава по изключително силни, твърди показатели и доста гъста дървесина. Особеност на кленовия паркет е да се използват само безцветни лакове за защита на повърхността. В противен случай паркетът може да потъмнее. При обработка на светъл цвят могат да се добавят карамелени, розови и медени нюанси. Кленовият паркет е устойчив и издръжлив на износване.

Паркет от Ясен

Ясена е един от най-екологичните и красиви материали, защото подовете от него са сред най-популярните на световният пазар. Ясеновият паркет е силно издръжлив, което му позволява да се използва в зони с голям трафик, например в танцови зали, хотели, ресторанти и фитнес зали. Паркета от ясен е известен със своята издръжливост, по-твърд е от дъба и не изкривява.

Орехов паркет

Дървесината от орех е гъста и тежка с равномерна структура, устойчива на деформации и абразия. Орехът е лесен за обработка, не е крехък, устойчив на влага, не се напуква при сушене, не се свива и е лесен за полиране. Ореховият паркет се характеризира с еластичност, твърдост и издръжливост. Ореховото дърво не променя цвета си, когато е изложено на пряка слънчева светлина. Подходящ е за луксозни интериори. Паркетните орехови подове имат наситено кафяв цвят с разнородна структура. По механични показатели орехът не е по-нисък от другите дървесни видове. Има висока плътност и се обработва добре.

Черешов паркет

Паркета от череша е много декоративен, има топли цветове и равномерно влакнеста структура с равномерна текстура. Черешовото дърво е трайно, еластично, лесно се обработва. Черешовият паркет има красива текстура с червени тонове, образувайки вълнов модел или пламъци, които привличат окото. Тъмните очи и смолистите ивици придават специална пикантност на черешовия паркет.Черешовият паркет ще затопли всяка стая с приятен декор и ще издържи дълги години.

Паркет от Ироко

Ироко е африканско дърво, чиято дървесина е устойчива на резки промени във влажността и температурата. Екзотичният дървен под от ироко впечатлява с меки нюанси от светло жълти до тъмнокафяви нюанси. С течение на времето цветовете стават по-наситени. Текстурата на ироко е гладка и мека, което създава ефекта на малък водопад. Паркетът Ироко впечатлява със своята екзотичност и изящество на нежни тъмнокафяви нюанси. Дървесината има отлична здравина и твърдост.

Паркет от Мербау

Мербау – кралицата на червените дървета, расте в Югоизточна Азия. Дървесината е твърда и гъста, устойчива на капки във влажността, почти не се напуква. Отличава се с отличен външен вид и висока устойчивост. Подовете от Мербау са червено-кафяви на цвят с розови нюанси и жълти ивици. С течение на времето паркетът потъмнява, придавайки наситеността и дълбочината на пода. Дървесината от мербау отблъсква водата добре, не гние, затова успешно се използва и в бани.

Венге паркет

Венге – екзотично дърво с тъмни нюанси, превръщащо се почти в черно. Прясно нарязаното дърво има светлокафяви нюанси, които с времето потъмняват, придобивайки черен и лилав тон. Расте в джунглите на Африка и има тежка масивна дървесина. Има голяма структура с малки ивици, което придава на паркета специална жар. Дървесината е трудна за обработка, тя се характеризира с висока плътност и устойчивост на износване, налягане и огъване. Тъмният елегантен цвят е невероятно красив, добре се съчетава със светли елементи от декорацията на стаята. Венге паркетът е много полезен за здравето, защото в дървесината си има голямо количество алкалоиди. Венге паркетът е добро решение вътрешните пространства.

Паркет от акация

Продуктите от акация имат бронзов нюанс с мек, едва забележим блясък. С времето придобива по-тъмен тон. Дървесината има висока плътност и тегло. Акацията има висока производителност, която я поставя на равенство с ценни видове – дъб, тик, мербау, венге. Устойчива е на влага – не набъбва и не гние. За да се получи висококачествен паркет, акацията се подлага на щателна продължителна обработка, в резултат на което се получава елитен продукт. Паркетът от акация напоследък става все по-популярен.

Паркет от Тали

Тали е тропическо дърво с изключително привлекателна дървесина. Структурният модел на влакната образува надлъжни вълни, подчертани от нежни преходи на кафяви и златисто жълти нюанси. В дома дървесината придоби признание като търговски материал, използван при изграждането на масивни конструкции, мостове, порти, пристанищни съоръжения..

Жатоба паркет

Жатоба известна още като бразилска череша, е една от най-силните дървесни видове. Отличен материал за производството на паркет, който е особено популярен заради високата си здравина. Расте в тропиците в Източна Индия, Гвиана, Централна и Южна Америка. Дървесината, докато изсъхва, променя цвета си от яркочервен до наситен червено-кафяв. Според механичните характеристики надвишава производителността на дъб. Поради своята плътност и здравина, той се използва широко за производството на паркетни плоскости за неравен терен. Интериорът изглежда много благородно благодарение на красивите декоративни тонове.

Кемпас паркет

Кемпас е екзотично дърво, което расте в Индонезия, Тайланд, Филипините, Южна Азия и Малайзия. Дървесината е тежка, има добра здравина и устойчивост. Съставът му е доста равномерен, въпреки жилавите влакна. Младата филия има бледожълт цвят, сърцето е розово-кафяво, с времето придобива тъмно червено-кафяв цвят.Влажността не трябва да бъде по-висока от 40-60%. Когато е изложен на много светлина, паркетът от кемпас потъмнява.

Паркет от махагон

Махагон-екзотична африканска дървесина с червено-кафяв нюанс. Расте в тропически гори на Южна и Централна Америка. Различава се в отлични характеристики на издръжливост и устойчивост на гниене. Дървесината има средна твърдост и плътност, не подлежи на пукнатини и деформации. Добре се поддава на обработката, изрязва се, полира се, и е с ясно изразена структура. Паркетът от махагон с времето придобива все по-наситени нюанси. Подходящ за луксозни интериори, особено за класически стилове.

Паркет от Мсаса

Мсаса е едно от най-екзотичните дървета за продажба като подова настилка. Благодарение на термичната обработка във вакуумните камери дървото придобива златист цвят на изразителни нюанси. Дървеният материал се суши без кислород, поради което придобива висока структурна плътност и повишена твърдост. В паркетния продукт дървото мсаса е трайна и здрава конструкция. Красотата и грациозният стил на дървения модел значително ще променят концепцията за паркет.