Заслужена грижа през лятото: 8 стъпки за копринена и здрава коса

4
288
Добави коментар
epis
epis

126 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 5

Промените в температурните условия оказват своето пагубно въздействие

Летните горещини са прекрасен период за почивка и купони край морето, но те оказват въздействие върху цялостното състояние на косата. Ако положим напълно заслужена грижа за нея, ще се наслаждаваме на плътен и същевременно кадифен косъм през цялата година. Промените в температурните условия подлагат на стрес косата, затова трябва да се опитаме да го намалим до минимум.

Кои са рисковите фактори за косата:

Ултравиолетовите лъчи

Те могат да съсипят дори най-гъвкавата и жива коса. Нагряването и вредното лъчение води до сухота и накъсване на краищата. Любимата ни грива започва да изглежда вяла, заплита се и изтощаването се задълбочава.

Влажността на въздуха

Високият процент влага усещаме веднага и с косата си. Тя става лепкава, а косъмът хвърчи, без да можем да постигнем никакво оформяне на прическата.

Морската вода

Особено в комбинация със слънцето, тя се оказва не толкова полезна, въпреки минералите си, а по-скоро е враг за косата. Хлорираните басейни също създават предпоставки за неприятни последствия.

Непълноценното хранене

Ако режимът ни не включва полезни мазнини, протеини и витамини от пресни зеленчуци, никаква грижа отвън не може да възстанови състоянието на косата. Злоупотребата с алкохол влошава още повече положението.

8 стъпки за копринена и здрава коса Сигурна защита През топлите месеци предпазването на косата е една от най-полезните и сигурни мерки. Тя може да се осъществи по няколко начина. Като за начало обърнете специално внимание на козметиката. Използвайте продукти, като маски и спрейове, които могат да предоставят достатъчно добра защита, а също и да работят в полза на заздравяване на косъма.

Помнете, че те обикновено не се нанасят в корените, а се полагат от средата към върховете. Това е с цел да не се утежни допълнително косата и да не създава впечатление, че е мазна.

Ако не сте свикнали на честа употреба на балсам, може да му се доверите поне през лятото. По този начин ще запазите блясъка и мекотата на косата си.

Активиращ масаж С негова помощ ще постигнете отлична циркулация на кръвта, което гарантира интензивен растеж и свежа кондиция. Чрез масажа се отстраняват мъртвите клетки, които създават пречки за поддържането на перфектния тонус на косата. Може да отделите само няколко минути, докато сте в банята, за да се радвате на ефективни и дълготрайни резултати. Лятна визия в услуга на косата Несъмнено сезонът предполага да експериментираме с визията си, а допълването на тоалета с шапка или шал, е много атрактивно решение. С тези аксесоари вие не само няма да останете незабелязана, а и ще подчертаете индивидуалността си, ще бъдете изключително женствена, и не на последно място – ще съхраните косата си. Трикове при измиване Колкото и да пазим косата си, ние няма да пропуснем да се порадваме на морето и прохладните басейни. Запишете си следния трик: преди влизане във водата, сложете няколко капки балсам по краищата си, за да им осигурите защитен слой. Когато излезете, изплакнете с чешмяна вода, която сте си сипали в бутилка предварително. Така ще отмиете натрупаната сол или хлора от нея.

В хотела вече може да сложите шампоан и балсам, както стандартно миете косата си и накрая да завършите със студена вода за гарантирана лъскавина.

Храните, които косата обича Сьомгата, други риби, богати на омега-3 мастни киселини, ядките, спанакът, авокадото са едни от любимите храни за поддържане на гъста и великолепна коса. Ценни домашни маски Забъркването на смеси у дома е един вариант, който ще ви разведри, а и ще насити косъма ви с незаменими вещества. Включете кокосово масло, алкохол, жълтъци, лимон и/или зехтин, както и отвари от различни билки за запазване на цвета й.

Съобразете вида на косата си, за да се ориентирате в приготвянето на съответната пропорция и нека маските за коса се превърнат във вашия ежеседмичен ритуал.

Да спестим третирането Почивните дни са идеалният момент, когато можем смело да забравим за пресата и машата. Сешоарът не прави изключение – приберете го на дълбоко, поне до есента. Нека сега си позволим да бъдем по-небрежни и да си спестим дежурното третиране на косъма с уреди. Може да ограничите пяната и лака за фиксиране на прическата. Наслаждавайте се на ефирност и лекота, без постоянния контрол, на който сте свикнали да подлагате косата си. Природата е насреща Съвременните козметични продукти предлагат голямо разнообразие от ценни съставки за косата ни. Някои от тях са на основата на натурални масла, които внасят неповторим комфорт и съдействат за изящния й вид.

Запомнете няколко: извлек от нар, лавандула, жожоба, розмарин. Няма да сгрешите, ако заложите на тях. Много скоро ще се радвате на по-бърз растеж, пълноценна визия и завиден обем на косата.

Източник: agorabbeauty.com