Баня на площ по-малка 6 м². Мислете мащабно за малкото пространство

3
289
Добави коментар
markcomm
markcomm

За да  имате страхотна баня не ви е необходимо голямо пространство.  Трябват ви добри идеи и добри продукти. Малко хора знаят това по-добре от Ролф Хайде – един от водещите дизайнери на Duravit, който превръща малкото помещение в баня, даваща голямо удобство и естетика при къпане.

Статистически средната баня е с размер от 4,4 квадратни метра. На пръв поглед това е малка, тясна стая, предоставяща  малко възможности за творчество. Но тази оценка е напълно невярна според Ролф Хайде. „С моите шест десетилетия опит в дизайна, мога да кажа, че е по-лесно да се проектира малка баня, отколкото голяма.“

Причината за това е съвсем проста. В голяма баня има много свободно пространство, което първо трябва да разпредели целесъобразно и после да се обзаведе със стил. В случая е важно да се обмисли как да се използва излишното пространство, а това не е нищо друго освен тривиална задача. С по-малка площ обаче можете да се съсредоточите върху основните елементи и тяхното оформление. Основният въпрос е къде и как да разположите мивката, тоалетната, ваната или душа.  Отговорът на този въпрос винаги опира до липсата на място. Банята е преди всичко работилница, точно като кухнята, в която извършваме рутинни ежедневни дейности, много пъти за ограничено време (поради липса на свободно такова). На първо място, банята трябва да функционира точно като кухнята.

Освен това има няколко дизайнерски трика, с които можете да направите повече пространство. Това започва с избора на санитарна керамика и мебели за баня с размери, които са подходящи за помещението, т.е. с по-компактни размери. Парфюмите, шампоани и други малки аксесоари могат да бъдат скрити в шкафове. Това могат да бъдат шкафове, вградени в ниши в стената.  Огледалата, шкафовете от пода до тавана и удължаването на подовата настилка до стените правят стаята да изглежда по-голяма.

„Добре проектирана малка баня може да бъде бижуто в короната на вашия дом. Важно е планирането на банята да не е още една изморителна работа, която трябва да свършите. Това трябва да е нещо забавно. Тогава банята също е забавна за ползване“  – съветва още дизайнерът.