20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете

1
136
Добави коментар
setlans
setlans

Индуизмът е религия, разпространена основно в Индия и Непал. Тя обхваща разнородни идеи за духовността, но няма йерархия, религиозни авторитети, управляващо тяло, пророци или задължителна книга, както е в повечето религии.

Индусите могат да бъдат едновременно политеисти, пантеисти, монотеисти, агностици и атеисти, заради широкия набор от идеи, традиции и ритуали.

Днес ще разгледаме 20 невероятни факти за индуизма, които най-вероятно не знаете:

1. Индуизмът е най-старата позната ни религия, известна и с реалното си име „Санатана Дхарма“ – Вечният закон. Нейните корени са на поне 10 000 години.

2. Индуизмът е третата най-голяма религия в света, след християнството и исляма. 14% от световното население изповядва религията.

3. Йога, Пранаяма, Астрология, Нумерология, Хиромантия и Васту са все част от Индуизма, но могат свободно да се практикуват от всички религии.

4. Най-големият индуски храм в света, изненадващо не е в Индия, а в Камбоджа. Днес превърнат в будистки храм, Ангкор Ват се смята за най-големият религиозен храм в света.

5. За разлика от другите големи религии, Индуизма не смята желанието за богатство за грях.

6. Индуизмът е единствената религия, която няма основател. Според Индуизма, религията няма произход, защото е вечна. Винаги я е имало и винаги ще я има.

7. Индуските храмове не са само архитектурни чудеса, те са енергийни центрове и притежават голямо научно значение, което е доказано.

8. Индуизмът е единствената религия, която върви ръка за ръка с науката.

В древните религиозни текстове на Индуизма можете да намерите научни открития, които са били направени от древните преди хиляди години. Някои от научните сфери и открития са:

Математика: Питагоровата теорема, Концепцията за нула (като число и маркер), Концепцията за безкрайността, Десетичната бройна система и други.

Еволюция: Противно на другите религии, в които Бог създава човека, в древните текстове на Индуизма е записана еволюцията на човека, която започва от риба, следва земноводно, бозайник, същество с хуманоидна форма, първият човек и накрая човек с брадва, символизиращ първите хора, които ловуват и създават инструменти. (Това е много опростен превод на същинския текст)

Космология: Теорията за Големия взрив се споменава още в Ригведа – най-древното произведение на индийската литература.

Медицина: Аюрведа (наука за живота) е древна индийска система за природна и холистична медицина, която продължава да се практикува успешно все повече по целия свят.

9. Думата „Карма“ произлиза от индуистката концепция за „добри и лоши дела“.