Кръговете на феите в Намибия – загадка за учените

6
158
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Стотици странни кръгове в земята, върху които не расте нищо, могат да бъдат видени в обширната пустиня Намиб в Намибия. Тези голи петна лесно могат да бъдат забелязани, както от земята, така и от въздуха, като понякога растат с години преди да изчезнат внезапно. От това необикновено поведение са се зародили множество теории за произхода им – фантастични приказки за феи, НЛО, токсични отпечатъци и дори божествена намеса. Но отскоро учените са на мнение, че са открили биологичното обяснение за уникалното поведение на земята на това място.

След години на дебати относно това, което предизвиква необикновените кръгове, проучване, публикувано в списание ‘Nature’ предлага следното обяснение – това е идеалната комбинация от две природни сили.

Снимка: www.ancient-origins.net

Еколозите използвали компютърна симулация, за да обяснят образуването на кръговете. Те комбинирали ефекта на ядящи корени пясъчни термити с борбата на растенията за откриване на вода в сухата земя на суровата пустиня.

И двете явления са теории, които са предлагани поотделно в миналото. През 2013 година хипотезата за термитите се появява сред научните среди, а тази за борбата на растенията през 2014 година. Но заключенията на учените и при двете теории били, че поотделно не могат да обяснят това уникално явление.

Но проведената компютърна симулация от Корина Тарнита и нейния екип в университета в Принстън показва, че комбинацията от двете явления успява на възпроизведе поне някои от кръговете в пустинята Намиб.

‘Кръговете на феите’ са с различни размери – от 1.8 метра до 35 метра в диаметър. Публикувани резултати през 2012 година от дългогодишното изследване на Уолтър Чинкел гласят, че средната продължителност на живота на един малък кръг е около 24 години, а на големите между 40 и 75 години. На източната граница на пустинята Намиб кръговете са с най-голяма гъстота, но иначе се срещат от Южна Ангола чак до северните части на Южна Африка.

Според митовете и легендите на племената химба (племе обитаващо земите на Намибия и Ангола) кръговете представляват отпечатъците или следите на бог Мукуру – техният най-стар прародител. Местни гидове разказват истории, които включват подземни дракони, а едно от най-популярните предания, от което идва и името на това явление, е за феи, танцуващи в кръг над земята.

Снимка: www.ancient-origins.net

Корина Тарнита твърди, че компютърната симулация, проведена от нейния екип, не може да обясни всички ‘кръгове на феите’. Други учени се съмняват в резултатите от симулацията, тъй като смятат, че въведените данни за количеството валежи и продължителността живота на колониите от термити не са точни.

Интересно е, че това не е единственото място в света, където има такива кръгове. Дълбоко в пустините на Австралия се наблюдава подобен феномен, за чийто произход също има различни теории, но не и категорично обяснение.

Все още се провеждат проучвания, чиято цел е откриването на причината за появата на необикновените кръгове в пустинята Намиб и Австралия.