5 от най-необичайните музеи в Амстердам, които трябва да посетите

1
139
Добави коментар
setlans
setlans

5 от най-необичайните музеи в Амстердам, които трябва да посетите.

Амстердам е град на музеите – в града има повече от 400 музея и художествени галерии. Говори се, че няма друг град в света, с толкова много музеи. Следователно, именно музеите са основните туристически атракции в Амстердам.

Сред най-посещаваните музеи са националният Рейксмузей, музеят на Ван Гог, Ермитаж (клон на музея в Санкт Петербург), но има едни по-необичайни музеи, които заслужават вашето внимание.

Вижте 5 от най-необичайните музеи в Амстердам, които трябва да посетите:

Вролик

Музеят Вролик съхранява огромна колекция от патологични образци, аномални ембриони, черепи, кости и други анатомични аномалии. Колекцията е започната от Герардус Вролик (1775-1859), един от най-важните нидерландски учени на своето време.

Неговият син, Вилем Вролик (1801-1863), продължава да развива колекцията. Той се счита за пионер в областта на тератологията – наука, която изучава аномалиите.

След смъртта на Вилем Вролик, колекцията е закупена от група богати амстердамци, които ги предават на Амстердамския атенаум – предшественикът на Университета в Амстердам. От 1984 г., музеят се намира в Академичния медицински център на Амстердам.

За посещение

Музеят работи от понеделник до петък, с работно време от 11:00 – 17:00 часа. Събота и неделя са почивни дни. Цената за посещение от възрастни е 7.50 евро, а за деца до 12 г. – 3 евро. Възможна е обиколка с гид, при група от 15 човека, която струва 50 евро.

Хората прекарват по около 1 час и 30 минути в музея. През празничните дни, музеят може да има различно работно време или да не работи. За повече информация, посетете официалният сайт на музея.

Музей на мъченията

Музеят на мъченията се стреми да документира историята на човешката жестокост. Артефактите са разположени в лабиринт от малки, тъмни посещения, създаващи мрачната атмосфера на средновековието.

Музеят разполага с разнообразни инструменти за мъчения – от добре познатите ни инструменти, като гилотина, меч и трион, до по-малко познатите ни винтове за палец, стол на Юда и маски на срама.

Сред популярните инструменти е т.нар. „желязна девица„. Това е железен уред, подобен на саркофаг, върху вратите на който са разположени пирони или ножове. Човекът стои прав вътре и при затварянето на вратите, цялото му тяло бива пронизано от остриетата. Човекът умира бавно от загуба на кръв.

Някои от инструментите за мъчения за оригинални и антични, но много от тях са реконструкции по стари текстове и книги. Много от уредите могат да бъдат докоснати и разгледани от близо.

За посещение

Музеят работи всеки ден, без почивка. Работното му време е от 10:00 до 23:00 часа. Цената за посещение от възрастни е 7.50 евро за възрастни и деца до 12 г. – 4 евро. За обиколка с гид, цената варира около 60 евро, в зависимост от големината на групата.

Хората прекарват по около 45 минути в музея. През празничните дни, музеят може да има различно работно време или да не работи. За повече информация, посетете официалният сайт на музея.

Микропия
Част от колекцията, която можете да видите / Снимка: micropia.nl

Сред най-необичайните музеи в Амстердам е Микропия.

Микропия е най-странната зоологическа градина на света. В нея няма да откриете зебри, жирафи, мечки и лъвове, а нещо много по-необикновено – микроби. Музеят Микропия е единственият по рода си в света, чиято цел е да запознае хората с микробите и бактериите, които живеят върху и сред нас.

Музеят е открит през 2014 г., с личното посещение на кралицата-консорт Максима Нидерландска. Музеят има за цел да покаже колко интересен и красив може да бъде невидимият свят около нас. Той е разположен в сърцето на Амстердам и разполага с петри, пълни с изкуствено отглеждани култури, които показват естественият свят на микробите. В музеят също има и „скенер“, който показва точно какво живее върху хората и къде.

В музеят има и лаборатория за микробиология, която развъжда и се грижи за микробите. Лабораторните техници винаги са готови да ви отговорят на всички въпроси.

За посещение

Музеят Микропия работи всеки ден, без почивни дни. Работното му време е следното: от понеделник до сряда – от 9:00 до 18:00, от четвъртък до събота – от 9:00 до 20:00, неделя – от 9:00 до 18:00 часа. Цени за посещение: за деца от 3-9 г. – 14 евро, за деца на 10 г. и възрастни – 16 евро, за студенти – 7.50 евро.

Хората прекарват по около 2 часа в музея. През празничните дни, музеят може да има различно работно време или да не работи. За повече информация, посетете официалният сайт на музея.

Венустемпел

Венустемпел, или Храмът на Венера, е първият в света музей на секса. Той се намира в центъра на Амстердам и привлича повече от 500 хиляди туристи на година. Музеят разполага с богата колекция от картини, звукозаписи, снимки и артефакти, които позволяват на посетителите да изследват еволюцията на човешката сексуалност през вековете.

Музеят отваря врати през 1985 г., а през 2015 г. привлича повече от 675 хиляди посетители. Той се разпростира на три етажа, с множество галерии и зали, кръстени на исторически личности, свързани с еротиката. Някои от тези личности са: Казанова, Маркиз дьо Сад, Фани Хил, Рудолфо Валентино, Екатерина II Велика и други.

На входа на музея ще бъдете посрещнати от голяма статуя на Венера. Друга атракция са двата огромни пениса, които привличат вниманието на всички фотографи. Да, в музея може да се снима всичко, а някои от експонатите могат и да се пипат – съвсем заслужено място в списъка ни с най-необичайните музеи…

За посещение

Музеят работи всеки ден, без почивка. Работното му време е от 9:30 до 23:30 часа. Входната такса е 5 евро. Важно: минималната възраст за посещение на музея е 16 години! Хората прекарват по около 1 час в музея. През празничните дни, музеят може да има различно работно време или да не работи. За повече информация, посетете официалният сайт на музея.

Музей на хашиша, марихуаната и конопа

Музеят на хашиша, марихуаната и конопа е най-старият музей в света, посветен на канабис сатива, известен още като коноп или марихуана. Музеят отваря врати през 1985 г., благодарение на предприемачът Бен Дронкерс и неговият приятел Ед Розентал. Макар отначало да имат спънки, заради министъра на правосъдието, те успяват да създадат един от най-любопитните музеи в Амстердам.

Музеят разказва историята на марихуаната, чрез снимки, разкази и разнообразни артефакти. Там ще научите как са се изработвали въжета и дрехи от коноп, ще видите древни и съвременни уреди за пушене и още много, включително нидерландска библия от 1836 г., изработена от коноп. Музеят предлага на своите посетители информация за употребата на канабиса за медицински, духовни и културни цели.

Една от най-големите атракции на музея е вътрешната градина, където се отглежда канабис под изкуствена светлина. От откриването на музея, колекцията от експонати нараства с всяка година, като днес надминава 7000 броя. Над 2 милиона туристи са посетили музея досега. През 2012 година, музеят отваря свой клон и в Барселона.

За посещение

Музеят работи всеки ден, с изключение на 27 април. Работното му време е от 10:00 до 22:00 часа. По празниците, работното време на музея е намалено. Входната такса е 9 евро, а за деца под 13 г. с придружител – безплатно. Можете да спестите 5% от цената, ако закупите билета си онлайн.

В музея има безплатен аудиотур. Групите от 10 души или повече, получават 20% отстъпка. Непрофесионалните снимки са разрешени (без светкавица), а за останалите се заплаща. Хората прекарват по около 1 час и 50 минути в музея. Вижте повече информация в официалният сайт на музея.

Какво мислите за най-необичайните музеи в Амстердам? Можете да ни споделите е в социалните ни мрежи Фейсбук и Туитър!

Сетланс