Протести и туризъм: Хонконг уверява туристите, че са в безопасност

3
237
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Хонконг, макар и разтърсен от невиждани протести, уверява туристите си, че въпреки безредиците, градът е безопасен.

Уверението на града идва след като редица страни издадоха предупреждения за безопасността на пътуванията заради продължаващите продемократични протести, които може да опропастят важната за града туристическа индустрия.

В имейл на анонимен правителствен говорител се признава, че неотдавнашните блокирания на пътища и сблъсъци между полицията и протестиращите са причинили неудобства, но се казва, че те са ограничени до отделни райони. В изявлението се отбелязва още, че правителството и туристическият сектор работят по свеждане на смущенията до минимум и че „всички имат готовност да посрещат и съдействат на посетителите в Хонконг по всяко време“.

Вчера правителството съобщи, че броят на пристигащите туристи е спаднал с 26 процента в края на миналия месец в сравнение с миналата година и продължава да намалява и този месец. Туризмът съставлява 4,5 процента от икономиката на Хонконг и в него работят около 250 000 души, което е около 7 процента от активното население, отбелязва Асошиейтед прес.

Последиците може да са сходни или дори по-лоши от тези при епидемията от остър респираторен синдром (САРС) през 2003 г. Председателят на Туристическия съвет Джейсън Уонг Чун Тат бе цитиран от в. „Саут Чайна морнинг пост“, че заради анулираните посещения приходите на хотелите може да спаднат с 40 процента през август в сравнение със същия период от миналата година.

Министърът на търговията Едуард Яу Танг Уах каза, че 22 страни и територии, в това число САЩ, са издали предупреждения до пътуващите за Хонконг, пише БТА.

Въпреки че последните два дни бяха относително спокойни, протестите с все повече насилие между полиция и демонстранти не стихват. За уикенда са планирани още, включително на международното летище на града, което е едно от най-натоварените в света. В понеделник там бяха отменени десетки полети, след като авиодиспечерите се включиха в обща стачка.

Протестите избухнаха преди два месеца заради законопроект, който допуска екстрадиране на заподозрени лица в континентален Китай, където протестиращите казват, че може да бъдат изтезавани и съдени в несправедливи и политизирани процеси. Впоследствие протестите прераснаха в призиви за по-широки демократични реформи в бившата британска колония, оставката на шефката на изпълнителната власт Кари Лам и разследване на твърденията за упражняване на прекомерна сила от полицията.

По данни на хонконгската полиция, от 9 юни са арестувани 592 души на възраст от 13 до 76 години. Повдигнати са различни обвинения, включително участие в размирици, което се наказва с до 10 години затвор. Полицията е използвала сълзотворен газ, гумени куршуми и други средства срещу протестиращите, които отвръщат с метални тръби, тухли, коктейли „Молотов“ и пазарски колички с горящи отпадъци.

Няколко пъти протестиращите са били нападани от неизвестни лица, за които се смята, че са свързани с организирани престъпни групировки, а полицията почти не се намеси.

До момента ръководството на Комунистическата партия в Пекин не се е намесило видимо в ситуацията, макар и в редакционни статии и публични изявления да осъжда демонстрантите и организаторите на протестите като престъпници, клоуни и „използващи насилие радикали“ и твърдят, че те са подбудени от американски, тайвански и други политици.

Вчера представителството на китайското външно министерство в Хонконг излезе с официален протест след съобщението, че служители в консулството на САЩ в града са се срещнали в опозиционни представители, включително видния активист Джошуа Уонг.

В изявлението се настоява САЩ да дадат обяснение каква е била целта на срещата и „незабавно да престанат да се месят в делата на Хонконг“.

Уонг беше освободен през юни, след като излежа присъда от два месеца затвор заради участие в протестите от 2014 г. за по-демократичен изборен процес, известни като „Движението на чадърите“.

Държавният департамент защити действията на дипломатката и обвини китайското правителството в „гангстерско поведение“ защото смята, че то е публикувало снимката й и данни за семейството й.

„Не смятам, че оповестяването на лична информация на американски дипломат като снимки и имена на деца е официален протест“, каза говорителката Морган Ортагюс.

„Това не е поведение на отговорна държава. Оповестяването на лична информация на американски дипломат е напълно недопустимо. Това не е протест. Такова нещо прави един гангстерски режим“, добави тя.

Представителката на консулството е правела „това, което правят американските дипломати по света всеки ден“, каза говорителката.

„Американските дипломати се срещат с официални представители на правителства и с опозиционни протестиращи не само в Хонконг, а и в Китай. Нашата дипломатка си вършеше работата“, заяви Ортагюс.