10 неща, които древните египтяни са ни дали

1
132
Добави коментар
setlans
setlans

10 неща, които древните египтяни са ни дали

Огромна част от технологиите и продуктите, които използваме днес, имат своите корени в древността. Египетската цивилизация е една от най-древните и не е изненада, че са оставили много след себе си. Няма да повярвате, че някои на пръв поглед модерни неща, всъщност идват от древен Египет.

1. Писменият език

Въпреки че пещерните хора също са оставяли някакви знаци, древните египтяни са първата позната ни култура, която използва символите като форма на писмено слово. Египетските йероглифи предлагат сложен език, който еволюира и се развива с времето.

2. Гримът за очи

Използвате ли очна линия? Ако отговорът е положителен, то тогава трябва да благодарите на древните египтяни. Те са вярвали, че красотата е свята и са измислили различни видове грим, сред които е очната линия. Освен грим, египтяните са използвали къна, за да рисуват ноктите си и да боядисват косите си.

3. Язовирните стени

Едно от най-големите постижения на древните египтяни е изобретяването на язовирите. Непредсказуемостта на река Нил е причинявала много проблеми, като наводнения и суша.

Заради това, египетският владетел Менес, поръчва създаването на първата египетска напоителна система, построена през 3100 г. пр. Хр. Това позволило на водите от Нил да бъдат отклонявани в канали и езера, което намалило шансовете за бедствия.

Основите на тази технология все още се използват в много от модерните напоителни системи по света и до днес.

4. Календарът

Древният египетски календар е първият познат ни календар, който най-точно прилича на съвременния ни календар. Той е бил слънчев календар, включващ 365 дни.

Всеки сезон е бил разделен на четири месеца от по 30 дни и всеки месец е бил разделен на триседмичен период. В края на този триседмичен период е имало нещо като уикенд, но той се е отнасял най-вече за членовете на висшето общество и владетелите.

5. Боулинг

Древните египтяни са изобретили най-ранната форма на боулинг. Те са използвали топки, които приличат досущ на тези, които използваме днес. Единствената разлика в играта е, че целта е била топката да уцели дупка, вместо да удари кегли.