„Ердоган не заслужава този голям подарък“

2
323
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Фатално е, че „Фолксваген“, а и Германия като акционер, подкрепят по такъв начин турския президент – но проектът на „Фолксваген“ предизвиква разочарование и по други причини, коментира германският в. „Тагесцайтунг“

Германският автомобилопроизводител „Фолксваген“ е решил да построи новия си завод в турския град Маниса край Измир, обяви тази седмица германската обществено-правна телевизия АРД, позовавайки се на берлински източник.

Турският президент Ердоган изобщо не заслужава този голям подарък, категорична е обаче Аня Крюгер в германския вестник „Тагесцайтунг“, цитирана от Българската редакция на „Дойче веле“. В гневния си коментар тя посочва, че в региона ще потекат много пари, а това ще бъде сигнал и за други големи инвеститори.

„За автократа Ердоган тази новина идва в изключително подходящ момент. Икономическото положение в Турция става все по-лошо, привърженици и привърженички му обръщат гръб. А с изграждането на новия завод президентът може да натрупа много точки“, пише Крюгер и продължава:  

Огромно разочарование

„Фатално е, че „Фолксваген“, а заедно с него и германската държава като акционер, подкрепят по такъв начин Ердоган. Това е същински шамар за всички, които се борят за човешки права, демокрация и правова държава в Турция. Министър-председателят на провинция Долна Саксония Щефан Вайл просто трябваше да обърне палец надолу – и инвестицията щеше да се изпари. Но къде ти. В името на човешките права и на демокрацията се държат тържествени речи, обаче когато се взимат решения – кой ти гледа. Ето, такива постъпки карат хората да не вярват на политиците и политичките. Да инвестираш в момента в Турция – това е политическа и морална грешка. (…)

Този проект обаче предизвиква разочарование и по други причини. В новия си завод пред портите на ЕС „Фолксваген“ ще произвежда автомобили с дизелови и бензинови двигатели. Те ще бъдат изнасяни за държави, където няма толкова стриктни изисквания за опазване на околната среда.

С други думи: убийството на климата продължава да бъде добър гешефт. В същото време у дома „Фолксваген“ се прави на голям защитник на околната среда. Мениджърите и мениджърките, всичките пиари старателно предат историята как „Фолксваген“ бил на път да стане образец за екологичен автоконцерн.

Виж още: Скандалът с „Фолксваген“ е огромен

Ако обичат, нека ни спестят тази измамна реклама, след като в същото време изграждат нови мощности за убийство на климата. Защото едно нещо няма как да стане: тук да се къпеш в слънчевата светлина на екологическия престиж, а там да печелиш пари с истински бомби от въглероден двуокис.“

Турски медии: решението е окончателно

Германският концерн все още не е потвърдил новината за новия завод в Маниса. Турските медии обаче твърдят, че решението на „Фолксваген“ е окончателно. А ролята на Ердоган за това решение явно не е за подценяване.

Англоезичният турски вестник „Дейли Сабах“ пише по същата тема: „Миналия месец главният мениджър на „Фолксваген“ Херберт Дийс посети Турция и се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган. Говори се, че тази среща е оказала влияние върху окончателното решението на компанията.“

Още в средата на юли специализираното германско списание „Аутомобилвохе“ съобщи, че надзорният съвет на автомобилния концерн е решил новата фабрика да бъде изградена в Турция, а не в България или в Саудитска Арабия. Тогава от „Фолксваген“ уточниха, че решението все още не е взето окончателно.

Източник: Българската редакция на „Дойче веле“