10 начина да избягате от Северна Корея

2
126
Добави коментар
setlans
setlans

Северна Корея е една от най-изолираните държави в света. Страната официално ограничава комуникацията на своите граждани с външни лица.

Чуждестранните медии не могат да работят без разрешение от правителството, а допуснатите туристи не могат да разговарят свободно със севернокорейските граждани.

Човешки права не съществуват в Северна Корея. Правителството ограничава пътуването на корейците извън страната. Всеки, който се противопостави на диктатурата бива наказван с лишаване от свобода и принудителен труд (в най-добрия случай).

Кой би живял в държава, в която нямаш право да изкажеш свободно мнението си, без да те е страх от затвор или смъртно наказание? Вижте нашите 10 начина да избягате от Северна Корея.

1. Демилитаризираната зона

На Корейския полуостров, демилитаризираната зона (DMZ) е границата, която разделя Северна и Южна Корея. Зоната е около 240 км. и е силно укрепена от двете страни. Бягането през DMZ е много опасно, защото се охранява от хиляди войници, има мини и телена ограда.

Иронията е, че севернокорейски войници, които би трябвало да пазят своята част от границата, са бягали в Южна Корея. Тя обикновено дава гражданство на избягалите севернокорейски граждани. Това гарантира, че избягалите няма да се наложи да се върнат обратно, където ги чака сигурна смърт.

В края на септември 2016 г., севернокорейски войник успя да избяга именно през DMZ в Южна Корея.

2. Жълто море

Жълто море е морска граница между Северна и Южна Корея, а също така и лесен и кратък маршрут между двете страни. Всяка страна претендира за част от морето. Единствената опасност при опитите за бягство са военноморските сили, които охраняват от двете страни. Севернокорейският флот няма да се смили над „предателите“, бягащи от страната си.

Съществува лъч надежда за бягство през Жълто море. В миналото, няколко добри плувци успешно са преплували до Южна Корея. Без значение, колко свиреп е севернокорейският флот, трудно е да се забележи плувец в морето.

3. Японско море

Японско море се намира между японския архипелаг, Сахалин и азиатския континент. Японският архипелаг отделя морето от Тихия океан. То граничи с Япония, Северна и Южна Корея и Русия. Морето е един много добър маршрут за севернокорейските бежанци, които се надяват да напуснат изолираната страна.

Основни трудности: Лодката трябва да стигне успешно или до Япония, или до Южна Корея. Също така, пътуването и до двете страни през Японско море е дълго.

Въпреки това има надежда за бежанците, тъй като вече няколко човека успешно са избягали през този маршрут. Вместо да депортират севернокорейските граждани, Япония им помага безопасно да продължат пътуването си до Южна Корея.

4. Границата между Северна Корея и Китай

Няколко севернокорейски граждани са се възползвали от общата граница с Китай, за да избягат от страната си. За да премине безопасно в Китай, бежанецът трябва да си сътрудничи с китайски гражданин или с някой, който е добре запознат с маршрута, за да избегне залавянето от китайския граничен патрул.

Лошата новина е, че Китай е много враждебен към севернокорейските мигранти. Страната си сътрудничи със Северна Корея и често депортира заловените бежанци, като ги обрича на сигурна смърт.

5. Олимпийският отбор

Въпреки че Северна Корея е изолирана, тя има олимпийски отбор, както почти всяка нация в света. Да бъдеш член на олимпийския отбор е ситуация, благоприятна за всички севернокорейци.

Освен, че спортистите могат да се наслаждават на благоприятните условия, които предлагат демократичните държави, членството в отбора представлява чудесна възможност за бягство от тираничния режим вкъщи.

Севернокорейското правителство възнаграждава онези, които печелят медали, но строго наказва спортисти и треньори, които се връщат с празни ръце.

Това е един от най-лесните начини за бягство от режима, тъй като въпреки, че състезателите биват постоянно наблюдавани по време на международни състезания, те се намират в демократични страни.

6. Футболният отбор

Северна Корея имаше футболен отбор, който се класира за Световната купа през 2010 г. Въпреки това, отборът не спечели нито една игра в груповата фаза.

Разбира се, унижението претърпяно от отбора по време на игрите не е достатъчно и севернокорейското правителство публично обиди отбора на събитие в Пхенян. Треньорът на отбора беше уволнен и назначен в строителната индустрия.

Единственото положително нещо от членството в севернокорейския футболен отбор е това, че предлага възможности за бягство при международни състезания.

7. Работа в чужбина

Северна Корея има държавно контролирана програма за изпращане на работници в чужбина, Китай и Русия, като всичко спечелено остава за държавата. Правителството използва спечелените с робски труд пари за развиване на ракетната си програма.

Смята се, че Северна Корея разгръща програмата си за принудителен труд в около 45 държави, включително и тези в Европейския съюз. Този робски труд стои в основата на подготовката за Световната купа през 2018 г.

Условията на работа са толкова лоши, че често работниците умират по обектите. Но тук идва и лъчът светлина – работниците са без контрол и могат успешно да избягат в която страна си поискат.

8. Севернокорейски дипломатически корпус

Както всяка друга държава, Северна Корея също има дипломатически корпус, както и посолства в други страни. Въпреки че се опитва да имитира висок стандарт на живот, практически е невъзможно да се скрие мизерното състояние на държавата.

Персоналът на посолствата е толкова зле платен, че е принуден да купува втора ръка офис оборудване. Смята се, че очевидната липса на пари е резултат от директива, издадена от правителството, според която всички посолства трябва да се самофинансират, когато това е възможно.

Освен това, севернокорейски служители са били арестувани в някои държави, където са използвали дипломатическия си статут за извършване на престъпления.

Въпреки че животът в севернокорейския дипломатически корпус е суров, той представлява чудесна възможност за бягство от родината. През годините е имало многобройни бягства на такива високопоставени лица.

Например, през 2016 г. старши севернокорейски дипломат, неговата съпруга и децата му, бягат от Обединеното кралство в Южна Корея. Години по-рано, през 1997, севернокорейският посланик в Египет избяга в Съединените щати.

9. Ер Корьо

Северна Корея има държавна авиокомпания, наречена Ер Корьо. Подобно на почти всичко в страната, с изключение на ракетите и ядрените оръжия, Ер Корьо е известна с лошото си качество. Това е единствената авиокомпания с една звезда в света.

Лошият рейтинг идва от отрицателните мнения на пътниците пътуващи с авиокомпанията, които се оплакват от лошо обслужване, пропагандни вестници и негодна за консумация храна. Освен това, авиокомпанията лети по ограничени маршрути. Например, на Ер Корьо е забранено да лети над Европейския съюз.

Списъкът с отрицателните мнения е много дълъг, почти безкраен. Към него се включват и старите съветски самолети, които още се използват, пропагандните филми натрапвани на пътниците и какво ли още не.

Единственото положително нещо на Ер Корьо е отново възможността на севернокорейците да избягат от режима. Въпреки че авиокомпанията лети само до и от страни, които активно подкрепят режима, не се съобщава за присъствието на въоръжени охранители, които да наблюдават самолетите или пилотите.

10. Програма за студентски обмен

Програмата за обмен на студенти позволява на севернокорейските студенти да учат в чужбина и обратно. Годишно, няколко студенти напускат Китай, за да получат своето обучение в Северна Корея.

Въпреки че страната не е популярна дестинация за китайските студенти, винаги се намират няколко жадни за приключения младежи.

Разбира се, програмата позволява на севернокорейските студенти да учат в чужбина. Тази ситуация е благоприятна за всички, поради следните две причини. 1/ студентите, които се завръщат в Северна Корея, могат да използват наученото в чужбина, за да подпомогнат бедните си семейства. 2/ програмата дава възможност за бягство от лапите на ужасния режим.

Сетланс / listverse