Мистериозни статуи в Йордания, пазещи хилядолетни тайни

7
132
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

През годините са откривани множество древни артефакти, разкриващи ни поредното парче от пъзела на човешката история. И точно когато си мислим, че сме успели да наредим част от него се появяват такива археологически открития, които поставят в невъзможност археолози и историци по цял свят да дадат правдоподобно обяснение защо и как някои от тях са били издигнати. Едно такова откритие представляват статуите в Йордания, намерени през 80-те години на миналия век. Мистериозни скулптури, за които може да се каже, че откриването им повдига повече въпроси, отколкото да дава отговори!

Статуите, датирани на приблизително 8500 години, са открити в два отделни гроба в неолитното селище Айн Газал, разположено на около 12 километра североизточно от йорданската столица Аман. Става въпрос за 15 статуи и 15 бюста, някои от които двуглави! До известна степен скулптурите наподобяват фигурата на човек, но без отличителни знаци, по които да се определи дали става въпрос за статуя на мъж или жена. Интересното е, че повечето от тях са без ръце. Учените допускат, че са създадени с ритуална цел, след което били погребани.

Снимка: onartandaesthetics.com

Айн Газал било голямо селище, в което живеели близо 3000 земеделци, пастири и ловци. С площ от около 150 декара, то било едно от най-големите селища в Близкия изток по времето на неолита. Основано било около 7250 година преди Новата ера, а към 6500 година преди Новата ера населението му започнало да намалява и към 5000 година преди Новата ера то бива напълно изоставено. Според учените причина за това става изчерпването на природните ресурси в района. В него археолозите открили също и руини от къщи, направени от камък и дърво, останки от огнища и каменни инструменти.

Първият гроб е открит през 1983 година, а статуите от него били изпратени за изследване в Кралския археологически институт във Великобритания. Вторият гроб бил намерен 2 години по-късно, като статуите от него отпътували за Института ‘Смитсониън’ във Вашингтон. Интересното е, че този път не само те били извадени, но и земята около тях, с цел максимално да се съхрани крехкото варовиково покритие на статуите. По част от тях били открити остатъци от тъкани, което навело на мисълта експертите, че най-вероятно те са били облечени с дрехи.

Всички статуи са изработени от глина примесена с варовиков прах, като на височина варират от 30 до 90 сантиметра. Интересното е, че фигурите са представени с големи очи с бадемовидна форма и малки уши. Това от своя страна неизбежно повдига въпроса – дали древните хора, населявали някога земите на днешна Йордания, не са запечатали чрез скулптури изображението на извънземна цивилизация, която ги е посетила?

Хилядите години под земята оказали влияние върху целостта на фигурите. По повечето се забелязват липсващи парчета, а намирането и връщането им по места не било никак лесна задача, заради ерозията, която загладила ръбовете на повечето от тях.

Снимка: en.wikipedia.org

Много от парчетата били залепени със специално лепило, което може да се отстрани, в случай на бъдещо изследване на статуите. Въпреки че сглобяването продължило месеци наред, целостта на статуите така и не могла да бъде напълно възстановена. Поради тази причина в празните участъци учените поставили паста съставена от акрилна смола, стъклени микробалони и целулозен прах. Тя е с различен цвят, за да се отличава от древните фрагменти.

С датирането и изследването на мистериозните статуи се изчерпва цялата налична информацията за тях. Въпреки че от откриването им досега са минали повече от 30 години почти нищо не е разкрито нито за тях, нито за неолитната култура, която ги е направила. След като били изследвани статуите са върнати обратно в Йордания и днес те са изложени в Историческия музей в столицата.