Buell на Harley-Davidson

8
Добави коментар
martined
martined

Buell на Harley-Davidson

Историята на Buell Motorcycle Company е много тясно свързана с личността на нейния основател Ерик Бюъл. Той е инженер по образование, състезател и човек с новаторска визия по призвание и легенда на американската мотоциклетна индустрия. Роден е през 1950 година в Питсбърг, Пенсилвания. Започва състезателната си кариера едва 12-годишен и бързо печели слава на бъдещ шампион. По-късно, докато учи за инженер, Ерик Бюъл продължава да участва в мотоциклетни надпревари на аматьорско ниво, но талантът му скоро го издига до най-големите висини в професионалния спорт в САЩ.

Ерик Бюъл – човекът-компания и жива легенда

Младият инженер с блестяща спортна кариера се дипломира успешно през 1979 година и приема работа по специалността си в Harley-Davidson. Хобито му на състезател в този период остава на заден план. Докато е в Harley Бюъл работи по концептуални модели на именитата компания, както и внася подобрения по дизайна на шаситата там. Особено си личи неговият принос при серията круизъри FXR. Той държи и няколко патента за различни мотоциклетни компоненти.

Първият мотоциклет на Buell RW750

Ерик напуска Harley-Davidson през 1982 година, за да преследва мечтата – създаването на собствен състезателен мотор. Това води до създаването на Buell Motorcycle Company със седалище Ийст Трой, Уисконсин. Във връзка с мечтата си нейният основател разработва четирицилиндровия, двутактов RW750 с едничката цел да участва в сериите AMA Formula 1. Промяна в правилата на надпреварата обаче определя RW750 като нелегитимен за участие и Бюъл е принуден да  пренасочи усилията си към направата на американски уличен спортен мотоциклет за широката публика. Добрите отношения с бившите му работодатели от Милуоки правят така, че те предоставят двигатели за редица от новаторските му двуколесни модели в периода 1987-1993 година. Всеки от тези модели предлага по някоя невиждана дотогава техническа характеристика. Пример за такава е обърнатата вилка на предното окачване, използвана за първи път от Бюъл.

През 1993 година Harley-Davidson решават да разширят продуктовата си гама в нови пазарни сегменти като спортните мотоциклети. С този ход те искат да привлекат една до този момент чужда за тях клиентела. През последното десетилетие в Милуоки са следили отблизо работата на бившия си кадър Ерик Бюъл и закономерно се обръщат към него, за да реализират целите си. Февруари 1994 година – създава се новата Buell Motorcycle Company с 49% участие на Harley-Davidson. Четири години по-късно Harley закупуват още 49% от Buell, а самият Ерик Бюъл запазва едва 2% дял и получава дългосрочен работен договор, за да се подсигури развитието и да се съхрани уникалния стил на линията мотоциклети, носещи неговото име. Реално погледнато Buell Motorcycle Company вече е филиал на легендарния мотоциклетен производител от Милуоки.

В годините след придобиването на главния дял в Buell и със силната подкрепа на закупилите го, подопечната компания лансира значителен брой стандартни и спортни модели мотоциклети, които оставят дълбока следа в индустрията. Те са силно провокативни, нетрадиционни и олицетворяват американския технически гений. Въпреки силните думи, ние в E-moto cafe твърдим, че Buell е най-доброто от западния бряг на Атлантика и то не благодарение на Harley, а заради визията на един отдаден на двуколесния свят човек – Ерик Бюъл. Въпреки всичко трябва да се спомене, че преди намесата на Harley-Davidson Buell са произвеждали по няколкостотин единици годишно, а след това екип от около 200 служители вече е свалял от конвейра по над 10 000 мотоциклета всяка година. Buell не биха постигнали толкова много без своите покровители.

Заветът на Buell (на снимките долу: Firebolt XB9R, Ulysses и Blast)

С представянето на модела Firebolt XB9R Buell въвеждат и няколко много радикални похвата, сред които алуминиева трегерна рама, гориво в нейните кухини, както и емблематичния диск на предната спирачка с широк диаметър по ръба на джантата вместо около главината на колелото, превърнал се после в един вид запазена марка на Buell. Въбще целият мотоциклет е нетрадиционен, най-вече с геометрията на шасито и съвместно разработеният от Harley и Buell двигател. През 2005 година пък излиза на пазара „първия спортен приключенски мотоциклет“ – Ulysses. Той също оставя диря в сърцата на мотоциклетистите, особено в САЩ. Най-продаваният модел на Buell обаче е малкият Blast. Последният е единственото предложение на американците с едноцилиндров двигател (492 куб. см.) и окупира умовете на начинаещите моторджии от програмата на Harley-Davidson Rider’s Edge, за чиито цели те умело го използват. За съжаление, по-рано тази година, сякаш за да предизвести края на марката Buell, производството на този най-успешен неин представител беше официално преустановено. Преди това, през 2007 година, Buell най-накрая успяват да се отърват от въздушно-охлажданите двигатели на Harley, което маркираха с модела 1125R. Неговият двигател е проектиран от Rotax и предоставя всички съвременни достижения на техниката по отношение агрегатите с вътрешно горене, предимство, от което машините на Ерик Бюъл са били лишени до този момент.

Краят… засега!

Така се стигна до 15-ти октомри 2009 година, когато в изявление до пресата бе обявен официалният край на Buell Motorcycle Company. Надеждите са, че някой азиатски купувач ще се появи на хоризонта и няма да позволи още една значима част от световното мотоциклетно наследство, каквато е Buell, да потъне в забвение.

Галерия