Разкритие: „Разузнавателният център“ на Монсанто е следил и дискредитирал журналисти и активисти

2
101
Добави коментар
setlans
setlans

ГМО гигантът Монсанто е управлявал „фюжън център“ за наблюдение и дискредитиране на журналисти и активисти. Според разсекретени документи, сред жертвите на компанията са журналист от Ройтерс и музикантът Нийл Йънг.

„Разузнавателният център“ на Монсанто е развивал многостранна стратегия срещу Кари Гилъм. Гилъм е журналист от Ройтерс и разследва опасния хербицид Раундъп, предава „Гардиън.“

Монсанто, днес собственост на германската фармацевтична корпорация Байер, е провеждала мониторинг на нестопанска организация за изследване на храните, чрез своя „разузнавателен център.“

Тези документи, най-вече от 2015 до 2017 г., са разсекретени като част от продължаващата съдебна битка за опасността от хербицида Раундъп.

Документите разкриват следната информация:

– Компанията Монсанто е провеждала безмилостна кампания срещу книгата и статиите на Кари Гилъм. Включително писмени напътствия, предназначени за „трети страни“, които описват как да се критикува книгата и какви негативни отзиви да бъдат изложени.

– Монсанто е плащала на Гугъл, за да популяризира статии с критики към книгата и разследванията на Кари Гилъм. Става ясно и че служителите на PR отдела на Монсанто са обсъждали начини за оказване на постоянен натиск върху Ройтерс, с надеждата Гилъм да бъде отстранена.

– Длъжностните лица на „Центъра за синтез“ на Монсанто са написали дълъг доклад за музиканта Нийл Йънг и неговите анти-Монсанто инициативи. Те са следили и социалните му мрежи, като са обмисляли и предприемането на „правни действия.“

– Центърът е следил и нестопанската организация „US Right to Know“, която се стреми да изобличи Монсанто. Центърът е изготвял седмични отчети за онлайн дейността на организацията.

От документите става ясно също, че Монсанто са „тормозили“ критици и учени, и са работили да прикрият опасността от хербицида Глифозат (с търговските наименования Раундъп, Глифор и други).

Миналата година, американският съд нареди на Монсанто да изплати 289 млн. долара на мъж, разболял се от рак, заради използването на Раундъп.

Монсанто провежда кампания срещу Кари Гилъм
Журналистът Кари Гилъм / Снимка: Carey Gillam

„Винаги съм знаела, че Монсанто са против работата ми…и са притискали редакторите ми, за да ме заглушат. Но никога не съм си представяла, че мултимилиардна компания ще изразходва толкова много време и енергия само за мен. Това е удивително“, казва Кари Гилъм.

Вижте още: Човечеството се самоунищожава. Това, което се случва не е нормално!

Гилъм добавя, че наскоро разсекретените документи са „само още един пример за това, че компанията работи зад кулисите и се опитва да манипулира това, което обществеността знае за техните продукти и практики.“

Гилъм, която е работила за Ройтерс цели 17 години, споделя пред „Гардиън“, че веднага щом книгата ѝ се е появила в Amazon е била атакувана с негативни отзиви, които са били почти идентични.

Това озадачава авторката, тъй като преди това е получила блестящи отзиви от професионални рецензенти на книги. Освен това, сред негативните отзиви е имало и много лични нападки.

Какво казват от Байер?

В изявление в отговор на документите, говорителят на Байер Кристофър Лодър казва, че „Дейностите на Монсанто са имали за цел да гарантират честен, точен и основан на науката диалог за компанията и нейните продукти, в отговор на значителна дезинформация, включително стъпки за отговор до публикуването на книга, написана от лице, което е чест критик на пестицидите и ГМО.“

Явно, според Монсанто, „основан на науката диалог“, означава да тормозиш и подкупваш учени, докато постигнеш това, което искаш.

Наскоро стана ясно, че акциите на Байер падат главоломно с всеки изминал ден, като са намалели с 44%, откакто придобиха Монсанто.

Това е съвсем нормално, имайки предвид реакцията на обществеността срещу продуктите на Байер и съдебните дела за милиарди долари, които се водят срещу тях.

Можете да ни подкрепите, като ни последвате в социалните ни мрежи Фейсбук и Туитър!

Сетланс