Психиатърът Цветеслава Гълъбова за убиеца на малката Кристин: Той е примат и психопат

1
138
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Заподозреният за убийството на 7-годишното момиченце в Сотиря е психопат. Психопатията се води психично разстройство. Това каза по Нова телевизия психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова за 21-годишния Мартин Трифонов, който беше задържан след многочасово издирване за изнасилването и убийството на малката Кристин.

„Психопатите са хора, които не желаят да се съобразяват с писаните и неписани норми. Могат да бъдат рационално интелигентни, но могат и да не бъдат. Задължително обаче те емоционално не са интелигентни“, направи тя оценка на личността на гнусния убиец.

„В случая имаме един примат. Едно изключително примитивно същество, което живее на нагони и инстинкти. Той няма никакви вътрешни спирачки. Не е научен да се съобразява с нищо. Не е научен да се самоконтролира, не е научен на труд, не е образован. Този човек е изпуснат от самото начало. На 21 години има стабилен стаж като криминално проявен, като затворник”, обясни още психиатърът.

Според нея той разбира какво е извършил. „Той обаче не е способен на съчувствие, на съпричастност, на емпатия. Те са емоционално много студени хора. Те осъзнават чисто рационално какво са направили, т.е. могат да носят наказателна отговорност, но не могат да изпитват съчувствие и състрадание. Тези неща, те не ги правят в състояние на афект”, обясни д-р Гълъбова.

По думите й, профилът на Мартин Трифонов съвпада с този на Илиян Здравков, който уби студентката Вероника във Велико Търново и убиеца на Виктория Маринова от Русе – Северин Красимиров.

„Трябва да има много строг контрол. В случай като този нямам против да живея в държава от полицейски тип“, посочи Гълъбова и напомни, че е ангажимент на цялото общество да работим за промяна, за да бъдат намалени максимално подобни зверски престъпления.