Ветко Арабаджиев се раздели с „Маринела” :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
206
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

5-звездният хотел вече се стопанисва и управлява от друго дружество

Още един хотел от империята на Ветко Арабаджиев мина в чужди ръце. Засега 5-звездният „Маринела“ в столицата не е продаден, а само се стопанисва и управлява от друго дружество – „Сити хотел мениджмънт“ ЕАД със собственик 37-годишния Калоян Николов, пише marica.bg.

Любопитна подробност е, че фирмата е новоизлюпена, регистрирана е в края на ноември миналата година с предмет на дейност хотелиерство, ресторантьорство, туроператорска дейност и т.н. Още по-интересно е, че ЕАД-то е на същия адрес, както и фирмата на Арабаджиеви – бул. „Джеймс Баучер“ 100.

Собственик на хотела е ВГ АД. Буквите на латиница отдавна красяха фасадата на 18-етажната сграда. В Борда на директорите влизат синът Вълчо Арабаджиев, дъщерята Александра и майка им Маринела Арабаджиева, а представител на дружеството до последно е била Александра. После е заличена. ВГ АД чинно е подало декларация в указания срок по Закона за мерките срещу изпиране на пари, от което очаквано става ясно, че действителните собственици са офшорни компании. Като физическо лице, участващо пряко или косвено в управлението на дружество, е посочен Петрос Економидес от Кипър, а като юридическо – Океанос Консултантс Лимитед от Вирджинските острови.

Именитата пловдивска фамилия Арабаджиеви купи бившия х-л „Кемпински” в края на 2014 г. от наследниците на покойния Иван Зографски, припомня marica.bg. Цена не бе съобщена официално, според участници на имотния пазар тя се въртеше в диапазона 25-45 млн. евро.

Няколко месеца по-късно изтече договорът за управление с международната верига „Кемпински”, нов контракт не бе сключен и името на хотела бе променено на „Маринела”. Направиха се много ремонти и подобрения, включително казино и допълнителни барове. Не мина и без няколко скандала – първо екозащитници от района скочиха, като разбраха, че се изкореняват японските вишни пред достолепната сграда и на тяхно място се слагат палми /запазена марка и за пловдивския хотел „Марица“, а после ДНСК се намеси, защото откри незаконно строителство и пристрояване. След ареста на Ветко Арабаджиев хотел „Маринела“ няколко пъти бе запечатван от данъчните заради неизрядна фискална политика.

Хотелът и до днес е един от най-големите в София. Има 442 стаи и 700 легла, сочи регистърът на Министерство на туризма. Президентският апартамент на 18-ия етаж няма конкуренция в хотелския бизнес – той е най-просторният в цялата столица и заема площ от 270 квадрата. Има хол, трапезария с маса за 10 човека, офис, втора спалня със собствена баня, будоар с ретро вана и панорамна гледка оттам и заключваща система, съобразно най-високите изисквания за сигурност.

Морската перла на Ветко Арабаджиев – хотел „Виктория палас“ на Слънчев бряг – бе изтъргувана за над 50 милиона лева

Преди няколко месеца бе изтъргувана морската перла на Ветко Арабаджиев – хотел „Виктория палас“ на Слънчев бряг. Цената бе малко над 50 милиона лева, а купувач – неизвестното дружество „С.Б. Роял Хотелс“.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са в ареста от началото на май, след като ги екстрадираха от испанско градче, където се укриваха. Обвиненията срещу тях са за данъчни измами и пране на пари. Още тогава се заговори, че той започва да разпродава тихомълком бизнеса си, за да не може държавата чрез КПКОНПИ да сложи ръка върху него.