Древни селища в Амазонската джунгла

12
154
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Използвайки модерни технологии, археолози, изследващи древни селища в Амазонската джунгла, достигнали до заключението, че преди нахлуването на европейците в Южна Америка е имало огромна мрежа от села, чието общо население доближавало 1 милион души.

С помощта на сателитни изображения, учени от Бразилия и Великобритания открили 81 невиждани досега древни селища южно от Амазонка. Според археолозите е възможно да бъдат открити още стотици подобни руини. Тези изследвания, публикувани в списание ‘Nature Communications’ в края на 2017 година, хвърлят нова светлина върху историята на селищата в тази част на Южна Америка, за която до неотдавна се смяташе, че била слабо населена в миналото.

Снимка: www.wikimedia.org

Повечето от руините са открити върху равнинни участъци, оградени с ровове или малки хълмове. Някои от тях са разположени върху големи площи (до 400 метра в диаметър), докато други са сравнително малки и археолозите предполагат, че били използвани за различни ритуали. Джонас де Соуса, археолог от университета в Ексетър и главен автор на проучването, споделя следното:

‘В историческите източници от 18-ти век за региона се споменава за голяма мрежа от села, но досега нямахме никакви доказателства. Това е и една от причините, поради които проведохме това изследване, като резултатите подкрепят написаното за населението в тези джунгли’.

Проучването е фокусирано върху регион по поречието на река Тапажос, един от най-големите притоци на река Амазонка. Изследването включва в себе си и един изключително сериозен проблем за тази част от Южна Америка – бързото изсичане на Амазонската джунгла.

Де Соуса продължава: ‘Регионът представлява нещо като мозайка от гора и гола земя. Точно това ни позволи да открием всички тези останки от древни селища, което е и малко иронично. Поради обезлесяването в южните части на Амазонската джунгла, всички тези археологически обекти сега са достъпни за нас’.

Следващата стъпка за учените е да посетят тези места, за да ги изучат подробно. За в бъдеще е планувано и използването на системата LiDAR*, с чиято помощ учените се надяват да открият още много изгубени древни селища.

LiDAR* – система за лазерно сканиране, разкриваща топографията под дърветата на джунглата.

Екипът изчислил, че населението на откритите досега древни селища било приблизително 21 000 души. Имайки това предвид и площта на все още неизследваните територии, археолозите допускат, че в периода от 1000 до 1500 година в региона са живеели между 500 000 и 1 милион души.

Снимка: internapcdn.net

Де Соуса предполага, че една от основните причини за изчезването на всички тези хора са различни болести, пренесени от Европа през 16-ти век, за които местното население нямало естествен имунитет.

Години наред учените били на мнение, че древните народи от тази част на Южна Америка обитавали предимно бреговете на Амазонка. Но последните проучвания показват, че имало селища и в югозападните части на Амазонската джунгла, което предполага, че ще бъдат открити още много подобни руини в тези райони.

‘Въпреки че би било прибързано да твърдим, че целият район южно от Амазонка е бил гъсто населен, можем спокойно да кажем, че поне бреговете на река Тапажос са били много по-гъсто населени, отколкото предполагахме досега’ – завършва археологът.