6 лесни начина да подобрите здравето си

1
222
Добави коментар
vocala
vocala

Лесно е да се възползвате от тези начини, които майката природа е предвидила, за да подобри вашето здраве.

Ето няколко съвета за храна и напитки, които могат да подобрят здравето ви.

1. Пийте вода за отслабване

Пиенето на вода е просто и ефективно решение за тези, които искат да намалят приема на калории и да контролират теглото си по здравословен начин.

Голямо проучване разкрива, че увеличаването на пиенето на обикновена вода дори само с 1% може да намали нивото на захар, мазнини, натрий и общ дневен прием на калории. Обикновената вода включва вода от чешмата, вода от охладител или бутилка. В това проучване общият прием на енергия на хората е намалял с 68 до 205 калории дневно, когато приемът им на вода се е увеличил с една, две или три чаши на ден. Дневният им прием на натрий е намален със 78 до 238 милиграма, консумацията на захар е била 5 грама до 18 грама по-малка, а приемът им на холестерол също е намален със 7 до 21 милиграма.

2. Боровинките намаляват кръвното налягане

Една чаша боровинки всеки ден може да е достатъчна за намаляване на сковаността на артериите, както и за понижаване на кръвното налягане, установи проучване. След консумация на боровинки, хората показват среден спад на систолното кръвно налягане от 5,1% и 6,3% спад на диастолното кръвно налягане.

На всичкото отгоре хората, които приемат боровинката на прах, имат 6,5% по-ниска артериална скованост, друг фактор за сърдечно-съдови заболявания. Това е първото проучване, което показва тези ползи от шепа боровинки – предишни проучвания са тествали еквивалента на 11 чаши, което очевидно не е реалистично за ежедневния прием.

Боровинките вероятно работят, поне отчасти, защото повишават нивата на азотен оксид, за който се знае, че разширява кръвоносните съдове.

3. Големи количества пълнозърнести храни

Хората, които консумират големи количества пълнозърнести храни (4 дневни порции, около 70 грама), живеят по-дълго в сравнение с хората, които ядат малко или никакви пълнозърнести храни, сочи преглед на различни проучвания.

Пълнозърнестите храни имат много биоактивни съединения, които като цяло подпомагат здравето. Високото съдържание на фибри може да повиши ситостта (пълнотата) и да намали нивата на холестерол, кръвна захар и инсулин.

Много изследвания показват, че консумацията на големи количества пълнозърнести храни също може да намали диабета, сърдечните заболявания и да подобри функционирането на червата.

Те установяват, че консумацията на 70 грама на пълнозърнести храни на ден е свързана с намаляване с 23% на смъртните случаи, свързани със сърдечни заболявания, с 20% по-ниска смъртност от рак и с 22% по-ниска обща смъртност.

4. Поддържайте силни мускули

Изследователи от университета в Айова са намерили начин да възстановят състоянието на стареещите мускули.

Протеин, известен като ATF4, намалява производството на мускулни протеини, силата и масата, докато остаряваме.

Въпреки това, урсоловата киселина – съединение в ябълковата кора – и томатидинът от зелените домати могат да се борят с този протеин.

Тези две съединения не само спират загубата на мускули, причинена от глад и бездействие, но също така могат да намалят или дори да блокират активността на ATF4 в скелетните мускули.

5. Пийте сок от червено грозде

Макар и да не са чудо за отслабване, химикалите в гроздето могат да помогнат за подобряване на функцията на черния дроб, като изгарят мазнините там и така помагат при загуба на тегло.

Тъмно оцветеното грозде, независимо дали е във вино или сок, може да помогне на хората, които се борят със затлъстяването или тези с метаболитни нарушения, като омазнен черен дроб.

Изследователите откриха, че един от химикалите – елагичната киселина, има драматичен забавящ ефект върху растежа на съществуващите мастни клетки и образуването на нови мастни клетки.

Те открили, че елагичната киселина има подобен механизъм на обикновено предписаните лекарства за понижаване на кръвната захар.

6. Включете черница в диетата си

Черниците могат да бъдат ново лечение за отслабване, които действат чрез стимулиране на мазнини и засилване на метаболизма, показва проучване.

Черниците също са с високо съдържание на антиоксиданти и флавоноиди, предлагащи редица ползи за здравето като противовъзпалителни, противоракови активности, по-ниски нива на кръвна захар и холестерол.

Въздействието върху здравето е още по-голямо: примерите включват високо кръвно налягане, диабет тип 2, някои видове рак, сърдечни заболявания и инсулт.