УСПЕХ: Стархопър излетя на височина 150 метра и се върна на площадката си!

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

28 август 2019 г. 01:35 ч.

Светослав Александров. Днес проектът „Старшип“ на Илон Мъск се придвижи на една малка, но съществена крачка към достигането на Марс. Прототипът „Стархопър“ на марсианския кораб излетя благополучно!

Изстрелването бе осъществено малко след 01:00 ч. българско време. „Стархопър“ се издигна на височина от около 150 метра, след което прототипът се завърна обратно на площадката си. Целият полет продължи по-малко от минута.

Това бе вторият и последен полет за „Стархопър“. Напомням на читателите, че в края на юли прототипът излетя на скромната височина от 20 метра. Няма спор, че днешният успех бе много важен и ценен, тъй като специалистите от СпейсЕкс събраха данни за поведението на кораба в атмосферни условия.

Оттук насетне СпейсЕкс ще се фокусира върху завършването на двата нови прототипа „Старшип Мк 1“ и „Старшип Мк 2“, които се строят съответно в Тексас и Флорида. Очаква се поне един от тях да излети до края на 2019-та или в началото на 2020-та година, като ще се достигат много по-големи височини – 20 километра и нагоре. За разлика от „Стархопър“, който бе оборудван само с един двигател „Раптор“, на „Старшип Мк 1“ и „Мк 2“ ще има повече двигатели.

Дебютният орбитален полет е предвиден за 2020-та година, а първата комерсиална мисия – за 2021-ва. Оттук насетне корабът в различни конфигурации ще смени ракетите от серията „Фолкън“ и ще се използва за различни цели – извеждане на спътници, продължителни мисии до Луната, товарни и пилотирани експедиции до Марс. 

Пълен запис от полета: цъкнете тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/