Кумбалгарх – най-дългата стена в света след тази в Китай!

9
164
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Всички сме чували за Великата китайска стена. Съществуват много истории свързани с построяването ѝ. Но не тя е във фокуса на тази статия, а Кумбалгарх – втората по дължина стена в света, известна още и като Великата индийска стена!

Крепостната стена е построена през 15-ти век от Рана Кумбха (1433 – 1468 година). Намира се между 13 високи планински върха в западните части на Индия или по-точно на 80 километра северно от Удайпур, щата Раджастан. Смята се, че това е родното място на един от най-великите меварски владетели – Махарана Пратап (1540 – 1597 година).

Снимка: commons.wikimedia.org Автор: Heman kumar meena (CC BY-SA 3.0)

Мястото, където днес се издига Кумбалгарх, било от стратегическо значение много преди династията на Кумбха да дойде на власт. Това е и причината на нейното място през 6-ти век да се е издигала друга крепостна стена, построена от цар Сампрати. Голяма част от историците го определят като миролюбив владетел, който построил много джайнистки храмове в различни арабски държави.

джайнизъм* – традиционна дхармическа религия, която възниква в Индия в периода от 9-6-ти век преди Христа.

Малко се знае какво се е случвало в този район до началото на 14-ти век, когато Алауддин Хилджи (1250 – 1316 година) завладява тези земи. Той бил един от най-великите мюсюлмански владетели, чийто успешни военни кампании разширили територията на владенията му чак до южните части на Индийския субконтинент.

Както вече споменахме Великата индийска стена била построена от династията на Кумбха, която донесла богатство и просперитет в района. За разлика от Великата китайска стена, чието строителство продължило близо 2000 години, то за издигането на стената в Индия било необходимо далеч по-малко време – около 100 години.

Стената е дълга 35.4 километра, а ширината ѝ варира от 4.6 до 7.6 метра. Издига се на 3280 метра надморска височина, а строителството ѝ започва през 1443 година.

Снимка: commons.wikimedia.org Автор: Sujay25 (CC BY-SA 3.0)

Легенда разказва, че първоначалните строителни дейности се проваляли непрекъснато. Каквото и да били опитвали, строежът все не вървял. И така до пристигането на никому известен духовен учител, който предрекъл, че някой трябва да пожертва живота си, за да имат успех в начинанието си.

Историята продължава с това как на мястото, където паднала главата на избраника, в последствие е издигнат храма ‘Хануман Пол’. Той съществува и до днес и се намира на главния вход на крепостта (входовете са общо седем).

Зад стената се намира и самият комплекс Кумбалгарх, включващ около 360 джайнистки и хиндуистки храма, както и забележителна наблюдателна кула. Дворецът Бадал Махал е сред най-впечатляващите сгради в комплекса, изпъквайки с красивите си зелени, бели и тюркоазени цветове.

част от интериора на двореца Бадал МахалСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Sujay25 (CC BY-SA 3.0)

През 19-ти век стената е реставрирана и допълнително укрепена, като всеки който желае може да я посети.