Преглед на Seiko 5 SNK809 – невероятен механичен часовник за по-малко от $100

4
348
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Преглед на Seiko 5 SNK809 – невероятен механичен часовник за по-малко от $100

Търсихме най-достъпния часовник, механичен, произведен, разбира се, от марка с неоспоримо родословие, за предпочитане семейна собственост, а часовникът трябва да бъде (относително) малък и елегантен. И познайте кой спечели титлата… не Patek, не Vacheron, дори Rolex или Omega. Това е Seiko 5! Докато почти всички мислят за Швейцария, когато говорим за часовници от висок клас, има една конкретна марка, която често липсва в дискусията. Днес това се променя вече със сигурност, особено след като Grand Seiko е позициониран като отделна марка, и този японски гигант печели много сериозно внимание и позиции.

Японските механизми придобиват популярност като цяло и, въпреки че са евтини и достъпни като часовници (думата достъпна дори вече не може да ги опише), часовниците на Seiko 5 са истински механични, висококачествени шедьоври. Време е да демонстрираме това с под 100-доларовия Seiko 5 Military SNK809. Има безброй часовници, попадащи в категорията отлично съотношение качество-цена. От финансиране на микромарки чрез Kickstarter до утвърдени марки, предлагащи изкушаващи сделки. Има обаче един специален часовник, който предлага автоматизиран вътрешен механизъм, прозрачен заден корпус, усложнение за ден/дата и чиста военна естетика от основна марка, създадена още през 1881 г., в която все още участва семейството основател. Само за $100 (лесно се намира и за по-малко) Seiko 5 SNK809 е част от по-широката серия часовници Seiko 5, но този конкретен модел може да има най-масовия облик с универсален размер от 38 мм на стоманения корпус, консервативна цветова гама и цена, която повечето ентусиасти на часовници могат да си позволят. Той има своите недостатъци, но безспорно предлага най-голяма стойност за цената си.

ИСТОРИЯ

Seiko е марка часовници, която почти всеки е чувал, независимо дали никога не носят часовник или притежават голяма колекция. Компанията е основана от Kintarō Hattori през 1881 г. в Токио, Япония, като магазин за часовници и бижута. През 1892 г. започва да произвежда часовници под марката Seikosha, преведена като “House of Exquisite workmanship“ (бел. прев. “Къща на изящната изработка”). През 1924 г. започва производството на часовници с името Seiko и марката скоро се превръща в сила, която може да участва в диктуването на правилата. Seiko 5 е една от най-емблематичните серии часовници. Представен през 1963 г., той предлага невероятна стойност с пет ключови иновации, които вдъхновяват името му.

1. Ден/дата усложнение в рамките на един прозорец, което е необичайно по това време. 2. Вътрешно производство на автоматичния механизъм . 3. Водоустойчивост за всички модели. 4. Нечуплива пружина Diaflex на Seiko сложена в издръжлив корпус. 5. Вградена корона на 4 часа.

КОРПУС И ДИЗАЙН 37 мм корпус от неръждаема стомана на Seiko 5 SNK809, вдъхновен от пилотите, има матово покритие отпред и отстрани, и полиран гръб. Има красива военна естетика и напомня за 38-милиметровия Hamilton Khaki Field Mechanical (който се продава за $475). С дебелина от 11 мм, той не е от най-тънките часовници, но това спомага за балансирането на по-малкия диаметър на китката. Безелът е малко тежък, но се сработва добре с корпуса и обгражда плоския кристал Hardlex. Това е вътрешно проектиран кристал, който издържа на драскотини по-добре от стандартното минерално стъкло, но не е на нивото на сапфир. Впечатляващ е за цената си. Короната е разположена в необичайна 4-часова позиция и не завива, оставяйки корпуса водоустойчив само до 30 метра. Това е добре за дъжд и пръски, но вероятно трябва да избягвате плуването. Също така не можете да навиете часовника ръчно с короната, което е един от неговите недостатъци, но простото разклащане на часовника ще го свери.

ЦИФЕРБЛАТ И СТРЕЛКИ

Матовият черен циферблат допълва военния стил. Външният периметър има бели арабски цифри, маркиращи минутите, докато по-малък вътрешен кръг от арабски цифри отбелязва часовете. Този двусекторен дисплей често се намира на военните часовници, но външния кръг маркира часовете, докато вътрешния показва 24-часово военно време. Белите стрелки за часове и минути са оцветени с известната луминисцентна боя на Seiko (LumiBrite), както и с точки на най-външната периметрова маркировка за всеки пет минути.

МЕХАНИЗЪМ Функциите включват централни часове, минути, секунди и усложнение за ден/дата. Двaта пропуска са, че стрелката за секундите не спира да се движи при сверяване и липсата на ръчно навиване, но нито един от тях не е сериозен недостатък в този ценови сегмент и лесно се преживява. Простото разклащане на часовника за около 30 секунди ще е достатъчно, за да го навиете.

Точността се оценява на -20/+40 секунди на ден, което е в рамките на разумното за цената. Простото регулиране на времето на всеки няколко дни или дори веднъж седмично ще запази времето ви прецизно. След седмица на тестване, Seiko 5 са установили средно само 18 секунди забавяне на ден, т.е коригирането е необходимо само около веднъж седмично. Ако гледаме изложбената задна част на корпуса, тя не е изискана красота, но все пак предлага интересен поглед към механиката на автоматичния часовник. Възможно е да няма женевски ленти или сини винтове, но въпреки това е страхотна гледка и е похвално, че Seiko са включили Hardlex за такава цена.

КАИШКА

Ако този часовник има забележителен недостатък, това определено е черната 18 мм текстилна каишка. Върши работа и изглежда достатъчно прилично на китката, но е леко неудобна и изглежда евтина в сравнение с останалата част на часовника. Все пак, за цена под 100 долара, не може да имате всичко.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Google