Родители стреснете се! 70 на сто от децата страдат от затлъстяване!

3
171
Добави коментар
teokostov
teokostov

Разсъжденията са на Екатерина Желязкова, пи-ар на Фермерски пазар – Варна.

Зов ли да го нарека; неприязън; съдене на другите; размисъл, критика, отчаян вопъл… Както искате го наречете!!! Хейтърите да си гледат работата!

Тази година и на плажа, и на улицата ми прави впечатление една тенденция, за която специалисти алармират вече повече от 5 години съвсем официално – затлъстелите деца! Да, определено повече от 70 % от ДЕЦАТА  са затлъстели. Не говоря за над 40-годишни родители, бирени шкембета, паласки от седяща работа и липса на движение, майки на едно-две деца или хора със здравословни проблеми. Говоря за деца на 5-7-10-13 г., които са ТЛЪСТИ. За момчета на 8 г., които от сега имат гърди, по-големи от гърдите на тийнейджърка. Имат шкембета и паласки. Деца, които цял ден ядат вафла, вафла, чипс, кроасан, вафла, сладолед, близалка… Виждам ги. Всеки ден. По цял ден. Не само на плажа. Виждам ги в училище, в занималнята, на детската площадка, на улицата. Деца – жертви! На маркетинга, на лакомията за печалба, на индустриализацията, на вредната храна от всеки щанд, на зависимостта от химията в храната… жерви на родителското безхаберие или нарочното затваряне на очи, жертви на безотговорността – на бизнеса, на обществото, на семейството и родителите си.

Чета по групите колко всички радеят за здравословно хранене. Всеки дори малко уважаващ себе си човек, поне един път е чел за вредата от химикалите и изкуствената храна. Родители се бият в гърдите колко правилно възпитават децата си, не дават и дума да им се каже, да им се направи забележка, да не говорим някой да посмее да се скара на ненагледните им. Учителите са превърнати в надзиратели без право на глас, докато сополанковци, които не са прочели една дори детска книжка, ги заплашват с родителите си, а обществото нехае за истинските неща, обърнато към алкохол, цигари, наркотици, фейк новини и чалга култура. И ние говорим, говорим, даваме пример, караме се, заплашваме, наказваме, говорим… и се усещам, че съм много изморена от това! Не се отказвам, но съм изморена.

Децата ми са на 5 и на 7 г. За това време се нагледах и наслушах на високопарни родители, които пред другите говорят едно, а действията им са други. На родителска среща в класа на дъщеря ми всички решихме децата да си носят плодове, зеленчуци или ядки, а още от първата седмица тя споделяше всяка вечер, че само няколко деца си носят такава храна – всички други – чипс, вафли, кроасани и пакетирани храни…

Мисля си: тези родители, които хранят децата си така, не ги ли виждат?! Не виждат ли тази болест на обществото? Толкова ли им е трудно да отделят 5 мин. на ден за детето, на което са дали живот. Толкова ли не им пука? Не виждат ли момчетата си на по 5-6-8-9 г., някои от които са с гърди по-големи от моите?! Не виждат ли момичетата си, които на 10 г. вече са с цикъл?! А краката им на 12 г. са 39 номер?! И как се примиряват с това?! Защо не вземат мерки?! Деца на 10 г. масово са с преддиабет или диабет и на хапчета?! А репродуктивните проблеми?! Свързани най-вече с хормоналните промени, които пак идват най-вече от храната?!

Хора, майки, бащи, ОПОМНЕТЕ се! Погледнете децата си, ПРИЗНАЙТЕ, че има проблем, където наистина има такъв и вземете мерки. Не сме безгрешни, но винаги може да се поправим. Зависи само дали искаме.

А една птичка пролет не прави. Един родител, колкото и да говори, колкото и да дава пример, всички останали като правят друго, децата решават, че техните родители не са прави. И синът ми като е на 5 г. и цял ден “батковци” на по 6-7-8 г. го черпят с безплатни вафли и близалки, яде. И не разбира защо аз не давам или му се карам. И колкото и да говоря, голяма полза не виждам. А навиците се изграждат сега, докато още може. Не на 15! Вземете се в ръце, бъдете отговорни, прочетете, потърсете други варианти – не е трудно. Отнема 3 мин. повече на ден, за да сложиш нещо по-малко вредно в раницата, или да вземеш кутия с плодове, зеленчуци или сандвич за плажа. И тогава вафлата или шоколада един-два пъти седмично, не са проблем. Никой не казва да забраните всичко. И аз обичам шоколад, и ям, и сладолед обичам – давам и на децата си. И вафли им давам – без глюкозо-фруктозен сироп и палмово масло. Струват малко по-скъпо, но няма нужда да ядат по две! Една стига.

И запишете децата си на СПОРТ – пред таблета и компютъра се става дебел, не силен и дисциплиниран! А ако мислите, че всичко лошо, описано до тук, е ОК, потърсете лекар, осъзнайте се, излекувайте се от безразличието и изкарайте главата си от пясъка на безотговорността и безхаберието. Това са нашите деца, вашите деца, нашето общество, родителите на нашите и вашите внуци, и на техните. Това е БЪДЕЩЕТО ни!!!