Борис Джонсън: Великобритания ще излезе от ЕС на 31 октомври

1
187
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, заяви днес британският премиер Борис Джонсън, предаде Франс прес.

Джонсън каза това в реч в полицейски участък в град Уейкфийлд, Северна Англия, реагирайки на приетия от британските депутати законопроект, който го задължава да иска от Брюксел отлагане на брекзит с три месеца, до 31 януари 2020 г.

Британският премиер подчерта, че по-скоро би умрял, отколкото да поиска отлагане на брекзит, съобщиха Ройтерс и ДПА. Според него с отлагането няма да се постигне нищо. Той бе категоричен, че във Великобритания трябва да има предсрочни парламентарни избори, на които британският народ да реши дали иска да напусне Европейския съюз на 31 октомври или да остане още време в ЕС.

Правителството ще внесе в понеделник в парламента законопроект за организиране на предсрочни избори, който може да мине, ако получи одобрението на две трети от депутатите. Това е вторият опит на Джонсън да организира избори на 15 октомври.

Вчера членовете на Камарата на общините вече отхвърлиха такова искане. Сега обаче обстоятелствата са различни и лейбъристите вече може да подкрепят свикването на предсрочни избори, след като бе приет закон за отлагане на брекзита, отбелязва Франс прес.