Каква е цената на ламиниран паркет?

3
227
Добави коментар
penkov
penkov

Цената на ламинираният паркет е един от важните критерии, които всеки потребител се ръководи при извършване на покупка. Поради цената си, това покритие се превърна в наистина популярен, междинен вариант между линолеум и паркет. Въпреки това, цената на ламината може да се различава в доста големи граници- от 7лв/кв.м до 90лв/кв.м.

Какво определя ценовата политика на различните марки ламинат?

Цената на всеки продукт, включително подови настилки, има редица стандартни основи, върху които се формира: цена и рентабилност. Окончателната цена зависи от това колко струва производството на продукта. Цената и рентабилността са двете основи, на които се основава всеки бизнес, но всяка област има по-малки детайли, които също си струва да се разгледат.

Фактори, влияещи върху цената на ламината:

–Устойчивост на износване. Това свойство влияе основно на цената на ламината. Колкото по-висок е класът на износоустойчивост, толкова по-висока е съответно цената. Има 6 класа: 21, 22, 23, 31, 32, 33 и технически неодобрен 34 клас. По-високият клас предполага по-усъвършенствана технология на производство, което води до допълнителни разходи за работа и материали. Ето защо, купувайки продукти от висок клас на здравина, спестявате да не го замените в бъдеще. Получени очевидни спестявания – плащайте по-скъпо веднъж, освен в бъдеще. Също така цената на ламината зависи и от неговата типична ориентация на употреба – домакинска или търговска. Когато купувате продукт за домашна употреба, не трябва да вземате търговски ламинат от клас 34 и да плащате впечатляваща сума за него, тъй като в ежедневните условия покритието на клас 32 ще се справи с натоварванията.

–Метод на производство. Дори еквивалентните в класа параметри ламинирано покритие може да има голям ценови диапазон. Това се дължи на дебелината на дъската и метода на производство. Пресоването на ламела става по два начина: горещ вакуум и високотехнологичен, като се използва свързване на допълнителни слоеве. Втората опция в крайна сметка ще има по-висока цена поради по-скъпите разходи на технологията. Импрегнирането със защитни съединения също влияе върху цената. Някои марки могат да спестят пари и да направят восъчна импрегнация само на фугите на панелите, докато други могат да осигурят пълно импрегниране на всички слоеве, включително HDF плоскости със специални смоли. Някои марки произвеждат ламинатни колекции с горно покритие, което включва минерални компоненти, които увеличават експлоатационния живот, или обработват повърхността с електронни лъчи, за да постигнат антистатичен ефект, а това от своя страна ще повлияе и на крайната цена на покритието.

–Дебелина на дъската. Търговската логика на производителите на ламинат е лесна за разбиране. Колкото по-дебела е ламелата, толкова по-силен е пода, следователно и по-високата му стойност. Ако закупите покритие в апартамент или частна къща, не е задължително да избирате дъски с дебелина 12-14 мм, за домашна употреба ще бъде достатъчно 8-10 мм.

–Вид на сглобката-клик система. Почти всяка марка има своя клик система за сглобяване, разработени от специалистите на концерна. Обикновено технологията за монтаж не влияе значително на цената на ламината, но с допълнителни технически решения, като влагоустойчиво третиране, алуминиева защита или двойно заключване, все още може да повлияе на крайната цена по голям начин.

–Опаковка на марката. Всички знаят, че известният продукт винаги е по-скъп от продукт на неизвестни компании. Опаковането на марката е не само по-висок процент на рентабилност, но и вид гаранция за надплащане за стабилност и висококачествени продукти. Често такъв метод на опаковане е лесно обоснован от висококачествените и експлоатационни свойства на произведения ламинат.

За да спестите пари при закупуване на ламинат, струва си рационално да подходите към този въпрос. С други думи, в кухнята или хола може да се постави по-скъп продукт, висок клас, с добра водоустойчивост, т.е. на най-посещаваните места. За други стаи приемливо решение ще бъде достатъчно да поставите под и от по-нисък клас.