Особености на японската кухня

1
183
Добави коментар
vocala
vocala

Японската кухня, която се приема за част от азиатската, се отличава значително от нея с някои свои характеристики. За разлика от много други държави от азиатския континент, в Япония се счита, че човек засища глада си не само от храната, но и от начина, по който тя се поднася. Освен че всичко трябва да е поднесено с много естетика, то трябва да бъде и добре нарязано, защото японците, както и китайците, се хранят с клечки.

Друга характерна особеност на японската кухне е, че за разлика от европейците, които като вкусове различват кисело, сладко, солено и горчиво, тук присъства и пети вкус, известен като умами. Той се определя от пикантно до доста силно и може да бъде предизвикан от около 40 вещества.

Най-известно от тях е мононатриевият глутамат, използван за приготвянето на почти всички японски рецепти. Идеята е, че той всъщност усилва аромата на вече сложените подправки и в повечето случаи се използва заедно със сол. В зеления чай и във водораслото комбу можете да срещнете мононатриев глутамат в неговата естествена форма.

Заради островното си богатство жителите на Япония се хранят изключително много с риба и рибни продукти. Месото не е чак толкова разпространено, но ако присъства на трапезата, то е свинско, пилешко или телешко. За да си набавят липсата от протеини, характерни за местните ястия, японците масово използват соя и нейните производни.

Японската кухня набляга на използването на свежи и пресни продукти. Според японската философия по този начин на приготвяне на каквото и да е се усеща същинският вкус на яденето.

Японците почти не ядат хляб, защото той се замества от ориза, който е най-масово разпространен в страната.

И най-накрая – нещото, което е съвсем различно от утвърдените европейски традиции при поднасянето на менюто, е че то не е разделено на първо, второ, трето и т. н. При японците не се спазва подобен ред. Най-важно е всичко да изглежда добре естетически, да е удобно за хранене с традиционните клечки и да се сервира накуп, за да може всеки да си избере това, което желае.

Макар и да изглежда странно за нас, за японците това е съвсем естествено. Причината се крие във факта, че ястията, поднасяни на масата, са със съвсем различен вкус и много често дори и в считани за основни ястия се слагат сладки съставки, което на практика заменя необходимостта от десерт.