Ноктопластика – с гел или акрил?

1
210
Добави коментар
sabutombg
sabutombg

Може ли да имат нещо общо стоматологът и маникюристката ви? И това да са вашите нокти?

Ако вече се усмихвате скептично, вероятно не знаете много за ноктопластиката.

Като изключим Марлене Дитрих, която през 20-те години на миналия век използва картон за изкуствения си маникюр, откриватели и основатели на съвременната ноктопластика са именно зъболекари.

Това става 30-ина години след картонения маникюр на Марлене и подобно на големите открития – съвсем случайно.

Зъболекарят се казва Фред Слек и всичко започва от един наранен нокът. За да не пречи на работата му, Слек изработва от фолио нокътна плочка и я „пломбира”. След като осъзнава какво е направил, той подобрява съставките и продава патента си на козметичната индустрия.

Така става възможно удължаването, укрепването и моделирането на ноктите по изкуствен начин.

Дълго време маникюристите са се снабдявали с акрил за ноктопластика именно от стоматолозите.

И още нещо общо: подобно на стоматолозите, които посещаваме най-често по необходимост, ноктопластиката се налага не винаги заради каприз.

Счупен нокът? SOS!

Ноктопластиката е идеално решение за слаби и чупливи нокти, сцепен или отчупен маникюр и дори срещу вредния и грозен навик – гризането на нокти.

Най-често срещаната ноктопластика се извършва с гел или акрил, като разлика във времето за изработка и в цената на практика почти липсва.

Обикновено трябва да си отделите около 2-3 часа. На 3-4 седмици да й правите поддръжка (частично сваляне на повърхностния слой на гела или акрила и запълване на израснала част от нокътя с нов).
НОКТОПЛАСТИКА

Материали, консумативи и продукти за ноктопластика и укрепване на нокти

Независимо от материала, който се използва, опитните маникюристи уверяват, че разлика в качеството и ефекта на маникюра няма. Различията идват по-скоро при начина на работа, както и при свалянето на самата ноктопластика.

За изграждането на акрилни нокти обикновено се смесват полимер на прах и течен мономер.

Сместа се нанася върху нокътя и се втвърдява на въздух за минути. Затова работата на маникюриста трябва да е особено прецизна. 

Акрилът е доста по-здрав от гела

Затова акрилният маникюр се предпочита от по-активни жени, дами с мъжки професии, спортисти, работещи при по-високи температури и по-агресивна околна среда.

Въпреки че се отличава с твърдост и здравина, акрилът е досатъчно еластичен, за да не деформира нокътната плочка при растежа й.

Сред плюсовете му, в сравнение с гела, е и премахването. Акрилът се разтваря в специална течност (на основата на ацетон) и почти не изисква пилене.

Ноктопластиката с гел се отстранява или чрез накисване (ако изграждащият гел е soak-off), или чрез чрез изрязване и пилене.

И все пак, дамите най-често имат задръжки за използването на акрила заради неприятната миризма. Други пък са чувствителни или дори алергични към химичния му състав.

Съвременните технологии при производството на продукти за акрилна и гелова ноктопластика преодоляват все повече от недостатъците им.

Обезмаслителите за нокти, които се нанасят преди гела и акрила, биват на киселинна и на безкиселинна основа. И двата вида предпазват от надигане на горните слоеве и осигуряват перфектна връзка на естествения нокът с изграждащия материал.

Обезмаслителят на Kodi съдържа киселина, което го прави подходящ за употреба при акрилна ноктопластика. Нанася се на тънък слой и се изчаква да попие напълно за около минута.

Ако сте начинаещи маникюристи или правите акрилна ноктопластика у дома, акрилният мономер, който се използва в комбинация с акрилната пудра, е добре да бъде бавносъхнещ, за да осигури по-дълго време за моделиране.

Обикновено акрилът стяга между 2 и 4 минути. При бавносъхнещия на Silcare времето е до 4 минути, като подобрената му формула не води до пожълтяване или обезцветяване на естествения нокът.

Акрилната пудра може да бъде в различен цвят – прозрачен, бял, розов, камуфлажен и др.
АКРИЛ

Акрилна пудра за изграждане на ноктопластика и декорации

Пудрите са лесни за нанасяне – не се разтичат върху ноктите. Могат да се използват за цялостно изграждане с форми или с удължители. Цветният акрил пък е подходящ за моделиране на декорации, перманентен френски маникюр, корекции и поддръжка. 

Стартовият комплект за акрилна ноктопластика обикновено включва акрилна пудра, мономер, обезмаслител, форми за изграждане, както и четки за акрил, пила и полиращо блокче.

В комплекта за ноктпластика с UV гел на Silcare акрилът е заместен от UV изграждащ гел, вместо форми за изграждане има удължители, заедно с лепило, четките са за гел, има праймер и течност за почистване на лепкавия слой, а към инструментите е добавена UV лампа и гилотина за удължители.

Предимствата на гела пред акрила

са липсата на киселина и неприятни миризми по време на работа, а недостатъците му се минимизират все по-успешно от съвременните технологии.

Вече има изграждащи гелове, които намаляват отрицателния ефект от изпичането с UV лампа, подбно на серия гелове Affinity на Silcare.

Специалната му формула елиминира UV лъчите от синия спектър с 20%, което предотвратява пожълтяването на нокътната плочка. Този гел създава здрава връзка с ноктите и удължителите – до 60% повече от стандартните изграждащи гелове. Той е и с по-гъста консистенция от основната гама гелове на Silcare.

Друг вариант за преодоляване на част от недостатъците е използването на LED гелове и съответно LED лампи, които не изсушават нокътя, при повечето не се усеща парене и не се отделя топлина при изпичането.

Покритие с акрил, гел или гел лак не трябва да се използва при хора с проблем по ноктите – например гъбички, плесени или пожълтяване.

Необходимо е първо болестотворните микроорганизми да бъдат елиминирани, а маникюр може да се прави след пълното оздравяване и израстване на засегнатите части.

Независимо дали сте избрали ноктопластика с гел или с акрил, ако сте се доверили на качествените продукти и маникюристи, бъдете сигурни, че и естествените, и ноктите с покритие ще бъдат здрави и блестящи дълго време.

Автор: Свилена Велчева Всички права запазени!

Искаш ли да получаваш нови известия за статии, новини и промоции?Абонирай се за блога за маникюр на Noktoplastika.Net

Свързани