За втори път заплашиха с анонимка кметицата на Крайници М. Димитрова, ден по- рано заявила на прокуратурата, че е спокойна…

2
386
Добави коментар
lidiapavlova
lidiapavlova

Марияна Димитрова

Лидерът на „Народен съюз“ Вергил Кацов: Димитрова живее сама и някой се възползва от ситуацията, тя е уплашена, това е посегателство срещу демокрацията

Втора заплаха да се откаже от надпреварата за кметския пост в Крайници получи кметицата на селото Мариана Димитрова. Тя е управник в селото вече трети мандат и даде заявка да се бори за четвърти отново от редиците на „Народен съюз”.
Заплаха била надраскана на лист от тетрадка, пъхнат в пощенски плик и завит в найлон. Подхвърлен е вчера вечерта, когато Димитрова не била в дома си. Тя била в компанията на колежката си от Червен брег Силвия Тодорова, когато намерили писмото. Тодорова разгърнала и прочела листа, след което повикали полиция.
За „4Власт” лидерът на „Народен съюз” в Дупница Вергил Кацов сподели, че Димитрова му разказала, че преди втората заплаха получила обаждане от полицията или прокуратурата. Запитали я дали се чувства притеснена след полученото писмо в началото на август. Кметицата отговорила, че е спокойна, но ето, че вчера за втори път била неприятно сюрпризирана.
Припомняме, че в началото на август Димитрова намери първата анонимка, придружена с цветя, а на бележката било изписано: „Крайно време е да се откажеш от участие в изборите. От теб зависи дали ще спиш спокойно или не. Няма да те оставим на мира, ще ти се случат неприятности, които скоро ще усетиш.”.
„Заплахата може да е отправена персонално към Мариана Димитрова, но всъщност това е заплаха срещу демокрацията. Защото тя не е заплашена като Марияна, а като кандидат- кмет на село Крайници. Фрапиращото е, че тук не става въпрос за някакво назначение, тя отива на избори, където хората решават, а тя не е ходатайства за гласове в своя полза. Това не е просто нелепо, а е възмутително. Би трябвало обществото да прояви пълна нетърпимост към подобни прояви.”, коментира случая Вергил Кацов и добави: „Марияна Димитрова живее сама, най- вероятно става въпрос за някой, който е наясно със ситуацията и се възползва. Тя беше уплашена. Видели са писмото със Силвия Тодорова, която го е прочела. Когато отидох при тях, вече чакаха полицията, бяха подали сигнал на телефон 112. На място дойде патрулка и криминална полиция.
В деня, когато е пусната анонимка, е отсъствала от дома си три часа между 17 и 20,30 часа. Явно някой иска новият кмет в селото да не се избере по демократичен път. Марияна Димитрова е притеснена, надявам се тя да е мотивирана, вместо разколебана, но нещата стоят така в момента, заплахата си оказва влияние. Каквото и да е нейното мнение, аз ще го уважа”.
Опитите да бъде сплашена Марияна Димитрова осъди и народният представител от БСП Иван Ибришимов.
„Категорично осъждам това грозно и нагло деяние. Недопустимо е подобно нещо да се случва в една правова и демократична държава, каквато е България. Призовавам всички медии, партии и участници в предстоящите избори да проявят нетърпимост и заедно да се противопоставим на тези действия. Вярвам в институциите и органите на реда, че ще свършат своята работа навреме и професионално.”, написа той.