15-те най-добри SEO плъгина за WordPress (тествани)

5
226
Добави коментар
websitedesign
websitedesign

Чудите се кой WordPress SEO плъгин да свалите, но се чувствате претоварени от броя на наличните предложения и не можете да решите кой ще ви върши най-добра работа? Ако е така, продължавайте да четете.

Извършете търсене на думата „SEO“ в директорията с приставки на WordPress и ще получите 49 страници с резултати.

Има 20 плъгина на страница, така че това е 980 приставки!

Имайте предвид, че няма такова нещо като окончателен списък на най-добрите SEO приставки за WordPress. Тези неща са субективни.

Поради тази причина, тези по-долу са само такива, с които сме имали добри преживявания през годините, и такива от които сме останали доволни и ползваме и до днес в някои сайтове.

Нека да започнем списъка с този, за който вероятно сте чували вече.

Yoast SEO е един от най-популярните WordPress SEO плъгини, с повече от пет милиона активни инсталации до момента.

Това е и „основният“ SEO плъгин, който използваме в Az-moga.com.

Какво можете да направите с него? Много неща.

– Създайте XML карта на сайта;

– Потвърдете сайта си в Инструменти за уеб администратори (Google, Bing, Baidu, Yandex и т.н.);

– Изключете а индексиране („noindex“) определени типове съдържание от резултатите в търсачката (например категории, маркери (тагове), медийни страници);

– Създайте шаблони за заглавие и мета описание;

– Оптимизирайте AMP страниците си.

Всички тези функции са на ниво сайт. Разбира се има и доста функции, проверки и насоки на ниво страница.

Yoast добавя мета SEO поле към всички публикации и страници. Тук можете да зададете потребителски тагове за заглавие, мета описания, таговете от Опенграфа, каноникъл релации и мета роботи.

Има и функция, която показва доколко страницата е „оптимизирана“ за целевата Ви ключова дума.

Не му се предоверявайте и не се ядосвайте, ако не всичко е идеално. Това все пак са само насоки, които може и да не спазвате. Функционалността му не е на много високо ниво и няма как да предвиди всичко в текста и контекста. Възможно е ако целите на всякъде да се получи зелен резултат, всъщност да влошите нещата…

Анализът на четливостта е малко по-полезен, тъй като това ви казва колко лесно или трудно е да се чете и възприема съдържанието ви. Инструментът също така отбелязва дължината на изреченията ви, разпределение на подзаглавия – и други подобни неща.

В крайна сметка – инсталирането на Yoast SEO е добра отправна точка за повечето собственици на WordPress сайтове.

All in One SEO Pack има много от същите функции като Yoast-а. Той е само малко по-адаптивен и има няколко допълнителни функции.

Например, можете да го използвате за:

– Редактиране на своя файл robots.txt файл чрез удобен интерфейс *

– Редактиране на .htaccess файла без FTP *

– Блокиране на „лоши ботове“, включително реферал спама *

– Добавяне на маркиране за сайтлинкс – Автогенериране на мета описания

Всички функции, маркирани с (*), изискват безплатна добавка (Addon).

Rank Math е може би най-мощният WordPress SEO плъгин на пазара. Много подробен и удобен за използване. Има дори съветник за настройка, който ви води през процеса на инсталиране и притежава най-хубавия потребителски интерфейс измежду своите конкуренти.

Какво толкова притежава, което Yoast и другите SEO плъгини нямат?

– Интеграция със Сърч конзолата на Google;

– Добавяне на редиректи (301, 302, 307, 410, 451);

– Маркиране за обогатени откъси (Rich snippets) – цели 14 типа;

– Картови визуализации за Facebook и Twitter.

Той също има монитор за грешки 404, който следи потребителите, които попадат на 404 страници, и след това ви позволява да знаете URL адресите и броя пъти, в които са били посетени.

След това можете да се справите с тези проблеми, като пренасочите или възстановите мъртвата страница или премахнете вътрешните връзки към нея. Rank Math дори ви показва реферала, за да можете да видите от къде е попаднал потребител на тази връзка.

Ако искате да тествате RankMath, можете да импортирате съществуващите настройки от Yoast или All in One SEO Pack.

SEO Framework е още една силна алтернатива на на по-популярните свои “колеги”.

По отношение на функционалността няма особени разлики, въпреки че е по-лек.

Google препоръчва разбиването на дълги части от съдържанието в логически секции със свързани котви на страницата (които при настискане да те водят към конретната секция).

Точно това прави този плъгин – той добавя такава навигация към вашите публикации и страници, за да улеснява потребителите. Изключително удобно е особено в по-големите статии, с над 2000 думи.

Ето как изглежда в действие:

Както вече споменах, много е удобно за дълго съдържание и това може да има положителен ефект върху SEO и да подобри показатели като времето прекарано на страницата, степента на отпадане и времето на задържане.

Плъгина може също да ви помогне да спечелите връзки към различните ви подзаглавия, под вашия резултат в SERP-а (jump links), което може да повиши степента на кликаемост (CTR).

Що се отнася до самия плъгин, той е супер адаптивен.

Можете да изберете точно къде точно да се вмъкват подзаглавията (H2, H3 и т.н.), които да бъдат включени в котвите, както и дали да се показва на всички страници или само на някои.

Инструментът Broken Link Checker търси счупени връзки на вашия уеб сайт – вътрешни и външни. Ако намери някакви, той ви казва HTTP състоянието на кода (например 404, 410), котвата на текста и източника на връзката. Това улеснява намирането и коригирането.

Тъй като плъгинът работи във фонов режим през цялото време, той може непрекъснато да проверява за счупени връзки и да ви предупреждава по имейл.

Но може би най-добрата му характеристика е, че можете да коригирате връзки с няколко кликвания и дори на цели групи наведнъж.

Например, тук има прекъсната връзка, която плъгинът намери на моя уеб сайт. Ако кликна върху “unlink”, мъртвата връзка ще бъде премахната от публикацията.

Може би още по-полезен е фактът, че инструмента предлага връзки за замяна и можете да замените счупената за работеща с едно щракване, без изобщо да се налага да ровите в самия пост.

Плъгинът също така ви казва за 301 пренасочвания, има и опция да ги коригирате.

Broken Link Checker е малко тежичък и ако не разполагате със страхотен сървър и добри ресурси, просто може да го замените с външен инструмент.

 Shortpixel компресира и оптимизира изображенията на вашия уеб сайт.

Тъй като изображенията обикновено са най-бавните файлове, които се зареждат, когато някой посети вашия сайт, оптимизацията на изображения може да има забележимо положителен ефект върху скоростта на страницата – което е фактор за класиране.

Много е лесен за използване. Просто инсталирайте, изберете вашите настройки и тогава той автоматично ще оптимизира и ще обслужва всички изображения, които качвате в бъдеще. Наличните опции за компресия са lossy, glossy и lossless (без загуба на качеството). Инструмента поддържа Retina 2x изображения.

Работи с JPG, PNG, GIF, PDF документи. Има опция за преобразуване в WebP, въпреки че в момента изглежда малко объркано.

За съществуващите изображения има оптимизатор за групови изображения. Пуснете това и ще оптимизирате всички изображения, които вече са на вашия сайт, в съответствие с настройките, които сте задали.

Shortpixel ви дава 100 безплатни кредита на месец.

EWWW Image Optimizer е най-добрият ви залог, ако търсите напълно безплатна алтернатива.

A3 Lazy Load е семпъл плъгин за активиране на “мързеливо зареждане” на изображения.

Активирайте това и изображенията извън видимата част на екрана няма да се зареждат, докато не станат видими при скролиране. По този начин се подобрява скоростта на страницата, което, както вече споменах по-горе, е фактор за класиране.

В по-голямата си част тихичко, на заден план. Просто инсталирайте и активирайте.

Ако искате да изключите определени страници от Lazy Load, можете да го направите в настройките.

Можете също така да изключите някои видове изображения от мързеливото зареждане.

Например изображенията от Gravatar.

Hreflang е HTML атрибут, използван за определяне на езика и географското насочване на уеб страница. Ако имате няколко версии на една и съща страница на различни езици, можете да използвате маркера hreflang, за да уведомите търсачките за тези варианти. Това им помага да обслужват правилната версия за своите потребители.

Hreflang Tags Lite е супер лесен за използване. Инсталирайте го, след което използвайте падащото меню, за да добавите преведени URL адреси към всяка страница или публикация.

Можете да го използвате и за задаване на x‑default тагове – това е езиковата версия по подразбиране.

Разбира се, това не е най-ефективният начин да добавите hreflang тагове, ако имате голям сайт. Но работи добре за по-малки сайтове с малко количество преведено съдържание.

Ако търсите нещо малко по-стабилно за по-големи сайтове, опитайте Polylang.

Redirection е елементарен плъгин за реализиране на 301 пренасочвания. Използването му е изключително просто. Въведете изходния и целевия URL адрес, след което натиснете „добавяне на пренасочване“.

Има и поддръжка за други 3XX пренасочвания …

… както и 4XX статус кодове:

За по-напредналите потребители има опция за използване на съвпадение с регекс за пренасочвания, игнориране на последващи наклонени черти, игнориране на параметри на URL и т.н.

Най-хубавото е, че е 100% безплатно. Няма премиум версия.

Кеширането е изключително важно, ако искате уеб сайтът ви да се зарежда възможно най-бързо. Това, което прави WP Super Cache, е да създава статични HTML версии на цялото динамично съдържание на вашия уеб сайт. След това той сервира тези страници на посетителите вместо по-бавно зареждащите се динамични версии.

Крайният резултат е същият, но уеб страниците се зареждат по-бързо. Страхотно, нали?

За повечето потребители е достатъчно активирането на основната кешираща функционалност.

Това е толкова просто.

За повече технически напредналите потребители има някои разширени настройки, с които да си поиграете.

Важно нещо, което трябва да се отбележи, когато използвате кеширащ плъгин като този, е, че трябва да изчиствате кеша, когато правите промяна по вашия сайт. В противен случай няма да се покаже за посетителите веднага.

Тук не мога да не спомена и Wp-rocket, които мисля че е може би най-силния плъгин за кеширане, но за съжаление е изцяло платен – няма безплатна версия.

Автоматично оптимизира минифицира, компресира и кешира скриптове и стилове (т.е. CSS, Javascript, HTML и т.н.).

Накратко, това помага да ускорите уеб сайта си.

Той също така се интегрира с Shortpixel за оптимизиране и конвертиране на изображения във формат WebP, които след това се кешират и обслужват от глобалния CDN на Shortpixel, за да направят нещата още по-бързи. (Това е напълно по избор. Трябва само да поставите отметка в настройките, за да активирате).

Има също вградена функционалност за мързеливо зареждане и опция за оптимизиране на начина на зареждане на Google Fonts.

Плъгина има чудесен заместител, който можете да тествате: WP-Optimize.

HTTPS е фактор за класиране, така че е изключително важно да имате SSL през 2019 година.

LetsEncrypt предлага SSL сертификати безплатно и много хостинг компании подкрепят тази инициатива. Но инсталирането на SSL не е всичко, което трябва да направите. Също така трябва да поддържате перманентен редирект от HTTP на вашия сайт към HTTPS версията.

Really Simple SSL прави това, бързо и лесно. Просто инсталирайте и поставете отметка в настройките.

Също така може да помогне за коригиране на смесено съдържание (т.е. когато едновременно защитено и несигурно съдържание се зарежда през SSL) на вашия сайт, което е често срещан проблем при извършване на превключването. Още веднъж, всичко, което трябва да направите, е да кликнете на отметката.

Anit-spam филтрира нежелани коментари, без да се изисква кепча.

Спам коментарите обикновено не причиняват големи проблеми на SEO, стига връзките в секцията с вашите коментари да са nofollow. Но Google заявява, че спамът за коментари все още е вреден по няколко начина и че те могат да премахват или демоутват страници, затрупани с генериран от потребители спам, за да защитят качеството на резултатите от търсенето им.

Това означава, че спам коментарите все още могат да се отразят негативно на вашето SEO, дори и да са nofollow.

За щастие, плъгина против спам прави лесно избягването на спам коментари.

Просто го инсталирайте и сте в безопастност.

Можете да опитате и неговия конкурент Акисмет. Също работи много добре.

Достатъчно лесно е да „не следвате“ връзки в WordPress, ако знаете HTML. Просто добавете rel = “nofollow” в редактора на код / текст.

Но не всеки използва редактора на кода. Мнозина предпочитат визуалния редактор. Този плъгин решава проблема чрез добавяне на отметка „nofollow“ към потребителския интерфейс на WordPress.

Сложете отметката, за да направите връзката nofollow. Скоро ще ъпдейтнат плъгина и с най-новите релации “sponsored” и “ugc” и ще можете да избирате измежду трите или в комбинация.

Ето и два плъгина, които не включихме в материала, но си заслужава да се споменат:

– wp-postratings – добавя система за рейтингово гласуване под формата на звездички.

– All in One Schemaorg Rich snippets – добавя възможност за маркиране с микродата.

А вие кой SEO плъгин ползвате най-много и смятате, че без него не може?

Източник: ahrefs.com