Продажбите на нови коли в България се забавят през август

1
135
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Продажбите на нови автомобили в България растат и през август, но с много по-бавен темп спрямо предходния месец. Данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) показват, че през миналия месец са регистрирани близо 3 хил. коли. За сравнение, през юли нарастването беше с внушителните 14.9%.

Забавящата се тенденция не се наблюдава само в България, а в целия Европейски съюз, като осредненият резултат за 28-те държави членки е отрицателен с 8.4%. От ACEA изтъкват, че основната причина за този резултат е високата база за сравнение, тъй като през август 2018 г. имаше значителен ръст (+31.2%) в ЕС. Това беше преди въвеждането на новия WLTP тест за емисиите на автомобилите, който стана задължителен на 1 септември 2018 г. За България обаче не важи този аргумент, тъй като през юли 2018 г. отчетеното годишно нарастване далеч не беше толкова голямо – само 10.3%.

Статистиката на ACEA за август показва, че и на петте най-големи пазара в ЕС продажбите на нови пътнически автомобили намаляват. Най-дълбоко е пропадането в Испания (-30.8%) и Франция (-14.1%). В Германия, където се продават най-много нови коли, понижението е минимално – с 0.8%.

От статистиката се вижда още, че за първите осем месеца на тази година са продадени общо 24 372 леки автомобила в България, а нарастването спрямо същия период на 2018 г. е 2.9%.

На европейско ниво показателите изглеждат различно. Има спад в периода януари-август – с 3.2%. За осемте месеца на 2019 г. са отчетени общо 10.5 млн. регистрации. Близо 24% от тях са извършени в Германия. Това е единственият голям пазар, на който се наблюдава увеличение на продажбите в периода януари-август.