Над 100 жители начело с кмета Елза Величкова поискаха чист въздух на протест в Големо село

2
344
Добави коментар
lidiapavlova
lidiapavlova

Над 100 души се събраха на протест в с. Големо село с призив за чист въздух. „Чистият въздух наше право, Ваше задължение“, издигнаха лозунг протестиращите .
На място беше и кметът на Бобов дол Елза Величкова, както и кандидатите за общински съветници от „БСП за България“. С бурно негодувание бяха посрещнати представителите на ТЕЦ „Бобов дол”, който дойдоха в Големо село за срещата.
Както е известно, селото се намира току под комина на ТЕЦ „Бобов дол”, който има издадено комплексно разрешително за горене на отпадъци и биомаса. Именно това разрешително породи напрежение в региона, тъй като хората се опасяват от замърсяване на въздуха. От екоорганизацията „Грийнпийс” са подали жалба в съда в Кюстендил, с която оспорват документа. Дупничани, присъствали на проведена среща в Дупница, се присъединиха към жалбата. Присъствалите на протеста в Големо село също подкрепиха инициативата.
Жителите на Бобовдолско се оплакват от замърсяването на въздуха, подавани са серия сигнали в общината, която ги препраща към РИОСВ Перник. ОбС Бобов дол придвижи и протестна декларация на жители на общината.
Преди две седмици пък в централата влязоха експерти от МОСВ, придружени от жандармерия. Подобна акция се проведе в още няколко централи. От прокуратурата съобщиха, че са открити нарушения спрямо разписаните в комплексното разрешително парамерти. От ТЕЦ „Бобов дол” обаче отричат. От централата твърдят, че спазват закона, горените отпадъци са специално обработени, преди да влязат в пещите, а и техният дял бил незначителен в дела на ползваното гориво.